Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okončati etnične podjele

'Bosni treba pomoć da završi etničke sporove'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina sama ne može okončati etničke podjele koje su izazvale rat devedesetih godina prošlog stoljeća i potrebna joj je pomoć svijeta, ocijenio je bošnjački član predsjedništva BiH u razgovoru za agenciju Reuters.

Haris Silajdžić, jedini bosanski ratni čelnik koji je još uvijek na vlasti, u razgovoru za Reuters odbacio je stajalište europskih dužnosnika koji žele da bosanski čelnici sami prevladavaju svoje razlike.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Plakati u Tuzli o podjeli BiH Policija traga za počiniteljima Otkriveno tko je lijepio plakate o podjeli BiH između Srbije i Hrvatske: "Borimo se za državu zasnovanu na pravdi i istini"

'U Bosni ima onih koji žele zadržati ono što su Milošević i njegovi razbojnici napravili, uključujući i genocid', rekao je Silajdžić.

Mnogi zapadni diplomati kažu da je rivalitet između Silajdžića i premijera Republike Srpske Milorada Dodika pogoršao političko stanje u BiH 13 godina nakon okončanja rata.

'Neka siđu s ograde, jer sjede na ogradi između dvije strane, i doista kažu što tko ovdje čini i što bismo trebali činiti', rekao je Silajdžić.

'Neki od njih u stvarnosti žele izjednačiti obje strane pa kažu da se premijer Dodik i ja mnogo svađamo, tako da je to svađa, što je eufemizam za otvoreno secesionistički i nacionalistički diskurs koji dolazi s te (Dodikove) strane', rekao je Silajdžić. 

>> Silajdžić optužio RS da blokira BiH

>> Dodik osudio Silajdžićevu izjavu o ukidanju RS

>> Silajdžić Rehnu: Recite jednom zauvijek tko ne voli BiH

>> 'Srbija neće poduprijeti pokušaje razgradnje entiteta u BiH'

Međunarodni visoki predstavnik u Bosni može smjenjivati dužnosnike ili poništavati zakone ako se oni ocijene kao kršenje daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995.godine. Dužnosnici EU-a će raspravljati o zatvaranju tog položaja i njegovoj predaji dužnosniku Unije.

Tijekom rata bosanski Srbi predvođeni Radovanom Karadžićem stvorili su svoju državu protjerivanjem i ubijanjem muslimana i Hrvata, odnosno procesom etničkog čišćenja. Njihov je entitet prihvaćen kao dio Bosne po daytonskom sporazumu koji je potpisao, među ostalima, i Silajdžić.

'Mi smo to prihvatili u Daytonu, pod pritiskom naravno', rekao je Silajdžić i dodao da Dodik djeluje kao 'čuvar Karadžićevog projekta'. Silajdžić ustrajno traži ukidanje Republike Srpske.

'Katkad mi pozli od slušanja svih onih koji govore o svijetloj budućnosti dok je svijetla budućnost pred nama Miloševićev projekt. On je mrtav a to je još uvijek živo', rekao je.

Silajdžić želi bosansku političku pat poziciju prevladati novim ustavom koji će podržavati snažnu središnju vladu koja briše podjele po etničkim crtama. Dodik je za snažnu regionalnu vlast za Republiku Srpsku.

'Budućnost ovisi o tome što ćemo sada napraviti s tim ustavom', rekao je Silajdžić. 'Hoće li biti podijeljena, zatvorena u isključiva tri geta u Bosni ili normalna, demokratska pluralistička, multikulturalna Bosna'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene