Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Silajdžić optužio RS da blokira BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Republike Srpske oštro je osudila govor predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića pred Parlamentarnom Skupštinom Vijeća Europe u utorak u Strasbourgu u kojem je on optužio Republiku Srpsku da blokira državu BiH, priopćivši kako su to Silajdžićevi privatni a ne stavovi Predsjedništva BiH.

Silajdžić je rekao da Daytonski sporazum nije ispunio očekivanja koja su ga pratila kada je potpisivan te je zatražio da Vijeće Europe podupre napore za njegovom cjelovitom provedbom, uključujući uklanjanje rezultata etničkog čišćenja. 

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

>> SDA i Silajdžić pozivaju na odlučnije reagiranje na separatizam u RS

U govoru, koji je održao u Strasbourgu na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Silajdžić je upozorio kako proces povratka prognanika u BiH nije dovršen ni trinaest godina nakon rata te kako se sve to vrijeme nastavlja institucionalizirana etnička diskriminacija građana te države.

Ilustrirao je to primjerom tzv. entitetskog glasovanja u parlamentu BiH ustvrdivši kako taj mehanizam vlasti Republike Srpske koriste da bi blokirale donošenje svih bitnijih odluka nužnih za bolje funkcioniranje BiH kao države.

"Ovo je genocid i etničko čišćenje drugim sredstvima. Ovaj plan poziva na eliminaciju na papiru onih koji nisu mogli biti fizički eliminirani, a oružje koje se koristi je entitetsko glasovanje", kazao je Silajdžić.

Reagirajući na takav Silajdžićev istup vlada RS je u utorak navečer priopćila kako "ustavna prava jednog naroda nazvati genocidom i etničkim čišćenjem, nije ništa drugo do grubo nasrtanje na Daytonski mirovni sporazum koji nije samo zaustavio rat, već i donio novi Ustav BiH".

Za Silajdžićev govor u utorak u Vijeću Europe, te nedavni sličan govor u Općoj Skupštini Ujedinjenih naroda, Vlada RS smatra da su "izravan udarac u temelje u ionako krhke države (BiH), koja se održava na Daytonskom sporazumu na čije ukidanje Silajdžić poziva".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene