Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Bruxellesu

Boris Johnson želi da Britanija i dalje ima pokretačku ulogu u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Johnson je izjavio kako napuštanje EU-a ne znači i napuštanje Europe te da ni u kojem slučaju ne kane odustati od čelne uloge koju Velika Britanija ima u Europi.

Tijekom prvog susreta s europskim kolegama u Bruxellesu novi britanski šef diplomacije Boris Johnson izjavio je da Velika Britanija želi i dalje imati pokretačku ulogu u Europi.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak nova zvijezda Dugi noćni razgovor riješio problem s Johnsonom? Rishi Sunak potvrdio kandidaturu za britanskog premijera Boris Johnson konzervativci podijeljeni Boris Johnson leti za Britaniju kako bi pokušao dobiti natrag stari posao, izviždali ga putnici u avionu

Sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a kojemu je prisustvovao i američki državni tajnik John Kerry, održan je u ozračju pojačane krize u Europi, koje je još teže zbog terorističkih prijetnja i nestabilnog stanja u Turskoj.

"Morali smo udovoljiti volji naroda i napustiti Europsku uniju..., no ni u kojem slučaju ne kanimo odustati od čelne uloge koju Velika Britanija ima u Europi", rekao je Johnson novinarima, kazavši da napuštanje EU-a ne znači i napuštanje Europe.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini smatra da "Velika Britanija treba nastaviti igrati ulogu" u EU-u, podsjetio je sa zadovoljstvom Johnson.

Mogherini je ponovila i da se s Velikom Britanijom neće ulaziti ni u kakve pregovore dok London i službeno ne obavijesti EU o želji da se izdvoji iz bloka, pri čemu će aktivirati članak 50 Lisabonskog sporazuma.

Nakon rezultata referenduma održanog 23. lipnja, Europljani pozivaju britanske čelnike da pojasne svoje nakane i ubrzaju službene razgovore o tome s EU-om. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene