Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD će raditi s Libijom na hvatanju počinitelja

Ubijen američki veleposlanik u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U napadu na konzulat u Bengaziju, gradu na istoku Libije, ubijen je američki veleposlanik. Na adresu Bijele kuće uskoro je došla i isprika libijskih vlasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija ozljede glave i mozga Tučnjava ispred kluba u Splitu: Mladić se bori za život Njemačka policija, ilustracija Čeka ga teška kazna Prvotravanjska šala otišla predaleko: Svojim potezom izazvao je veliku policijsku akciju

U napadu na američki konzulat u Bengaziju smrtno su stradale četiri osobe.

'Veleposlanik J. Christopher Stevens ubijen je kao i trojica drugih djelatnika', izjavio je zamjenik libijskog ministra unutarnjih poslova Wanis al-Charef, javljaju svjetske agencije.

'Američki veleposlanik i tri djelatnika ubijeni su kada je naoružani napadač ispalio raketu', rekao je dužnosnik u Bengaziju bez drugih pojedinosti.

>> Obama osudio ubojstvo veleposlanika, pojačava sigurnosne mjere

Dodao je da se američki veleposlanik vozio na sigurno pošto su gnjevni prosvjednici napali američki konzulat u Bengaziju i zapalili zgradu pri čemu je jedan zaposlenik poginuo.

Američki State Department potvrdio je smrt jednog dužnosnika, no nisu imenovali kojeg.

Američka državna tajnica Hillary Clinton potvrdila je smrt američkog dužnosnika u Libiji. 'Svi smo ožalošćeni tim strašnim gubitkom. Neki su pokušali opravdati to zlobno ponašanje kao odgovor na zbog objave uvredljivog materijala na internetu', istaknula je Clinton.

Libija se ubrzo nakon događaja ispričala Washingtonu i obećala kazniti krivce za umorstvo američkog veleposlanika u napadu na konzulat u Benghaziju, a nasilje potaknuto protuislamskim filmom osudili su američki predsjednik i drugi strani čelnici, dok Egipat traži ispriku SAD-a, prenose agencije.

'Potvrđujemo da nitko neće izbjeći kazni', rekao je predsjednik Libijske nacionalne skupštine Mohammed Magarief, prenijela je Al Jazeera.

Clinton je istaknula kako se SAD ne bave namjernim degradiranjem religioznih uvjerenja drugih osoba. 'Želim jasno poručiti: Ne može postojati objašnjenje za ovakvo nasilje', zaključila je.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da će raditi s Libijom kako bi pred lice pravde izveli napadače koji su ubili američkog veleposlanika i druge diplomate i istaknuo je da ova ubojstva neće naštetiti američko-libijskim odnosima.

'Radit ćemo s libijskom vladom kako bi izveli pred lice pravde ubojice koji su napali naše ljude', rekao je Obama u Vrtu ruža u Bijeloj kući.

Oko konzulata izbile su borbe između nepoznate skupine napadača i libijskih snaga sigurnosti, a buknuo je i požar u samoj zgradi konzulata, koja je evakuirana, a navodno i opljačkana, potvrdio je i glasnogovornik Libijskog sigurnosnog vijeća.

>> Video Al-Quaide uoči obljetnice 11/9: Al Zavahiri potvrdio smrt Al Libija

Naoružana skupina napala je ručnim bombama i kalašnjikovima američki konzulat navodno zbog internetskog prijenosa govora kontroverznog kršćanskog pastora Terryja Jonesa, koji je 2010. zbog najave da će spaliti Kuran potaknuo sličan val nasilja u Afganistanu. Protesti su izbili i u Egiptu, gdje su u glavnom gradu Kairu prosvjednici zapalili američku zastavu ispred veleposlanstva. Američki State Department je oštro osudio napad na konzulat u Bengaziju. (Hina/.M.C./B.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene