Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Otimačina zemlje' ugrožava sigurnost hrane

Bogate zemlje odgovorne za katastrofalnu nestašicu hrane u Africi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve izraženiji trend da bogate zemlje kupuju velike poljoprivredne površine u drugim zemljama, posebice u Africi, kako bi proizvodile hranu za svoje rastuće stanovništvo, ostavlja sve ozbiljnije ekološke i socijalne posljedice, ugrožavajući afričko ruralno stanovništvo koje sve više gladuje, upozoravaju u srijedu stručnjaci prestižnog Instituta Worldwatch (WI) sa sjedištem u Washingtonu.

Bogate zemlje Bliskog istoka i Azije, poput Saudijske Arabije i Kine, u stalnoj su potrazi na novim zemljištem za sadnju usjeva jer same nemaju dovoljno plodne zemlje i stoga ne mogu zadovoljiti prehrambene potrebe vlastitog stanovništva.

'Ljudi uvijek govore da se Afrika mora moći sama prehraniti. Kako bi ona to mogla kada Kinezi i Saudijci zauzimaju najbolju zemlju za sebe', pita se Danielle Nierenberg, direktorica projekta Nourishing the Planet (Hraniti planet), koji se provodi unutar Instituta Worldwatch.

U svom izvješću WI navodi da su strani investitori između 2006. i sredine 2009. kupili 15 do 20 milijuna hektara plodnog zemljišta u subsaharskoj Africi. Nierenberg upozorava da su milijuni hektara zemlje koje su prodale afričke vlade nedokumentirani.

Ta 'otimačina zemlje' marginalizira zemljišna prava lokalnog, posebice autohtonog stanovništva i ugrožava sigurnost hrane u ionako siromašnim afričkim zemljama.

'Kritičari predviđaju da ishod neće biti razvoj već ksenofobija, pobune, državni udari i još više gladi', piše u Andrew Rice, jedan od autora izvješća.

Više nevladinih udruga, među kojima su GRAIN, Oxfam i Oakland Institute, upozoravaju na negativne posljedice 'otimačine zemlje' u dijelovima svijeta u razvoju.

Međunarodni institut za gospodarski razvoj, Svjetska banka, FAO i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj pak smatraju da ti ugovori 'novac za zemlju' ne moraju nužno biti loši i da bi mogli afričkim zemljama donijeti novac i pridonijeti izgradnji infrastrukture i sigurnosti hrane.

'Kada bi sve vlade na odgovoran način predstavljale interese svojih građana, ti bi ugovori mogli potaknuti prosperitet i sigurnost hrane za obje strane', priznaje izvršni direktor Worldwatcha Robert Engelman.

'Ali to nije često slučaj', dodaje i tvrdi da bi takve 'aranžmane' trebale obvezno nadgledati međunarodne institucije.(HINA)

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Ilustracija KATASTROFALNE POSLJEDICE Rat u Ukrajini donosi veliku glad: Siromašni opet najviše na udaru

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene