Obavijesti Video Pretražite Navigacija
6 godina zatvora

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert osuđen zbog korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši izraelski premijer Ehud Olmert osuđen je u utorak na šest godina zatvora zbog korupcije u golemoj aferi "Holyland" s nekretninanama u doba dok je bio gradonačelnik Jeruzalema (1993-2003.), objavili su mediji koji ocjenjuju da su time srušeni svi n njegovi izgledi da se ponovno uključi u politiku.

Olmert (68), je osuđen na šest godina zatvora i novčanu kaznu od milijun šekela (210.000 eura), javlja izraelski radio.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže" Slika nije dostupna Bivši premijer Izraelski sud osudio Olmerta za korupciju

Centrist Olmert, koji je kao premijer stekao međunarodni ugled zbog svojih napora za postizanje mira s Palestincima, odbacuje svaku krivnju u aferi s kompleksom stanova Holyland, piše agencija Reuters.

Izraelski sud optužio Olmerta za korupciju

"Javni dužnosnik koji prihvaća mito jednak je izdajici", rekao je u utorak sudac David Rosen.

Bivši odvjetnik, veliki ljubitelj elegantnih odijela, cigara, nogometa, dobre hrane i putovanja u inozemstvo, Olmert je često bio na meti pravosudnih istraga, no dosad se uvijek izvukao.

Afera "Holyland" nazvana je prema golemu kompleksu luksuznih stanova iznad Jeruzalema, u aferi u kojoj je Olmert primio 750.000 šekela (oko 156.000 euras) u doba dok je bio gradonačelnik Jeruzalema od 1993. do 2003.

Olmertov pad počeo je u srpnju 2008., kada je oslabljen zbog optužbi za korupciju, odbio kandidirati se na unutarstranačkim izborima svoje stranke Kadima (desni centar) čime je zapravo odustao od dužnosti premijera.

Olmert je karijeru počeo kao nacionalist u stranci Likud da bi s vremenom evoluirao prema umjerenoj struji. Tako je isprva podržavao Veliki Izrael i ekstremne doseljenike na Zapadnoj obali i u Gazi, protivio se sporazumima iz Camp Davida s Egiptom (1978.) te sporazumima iz Osla s Palestincima iz 1993., da bi konačno pristao na zamisao o osnutku palestinske države.

"Najbolniji trenutak u mome životu bio je dan kada sam otkrio da su brojke snažnije od povijesti i geografije Izraela. Otkrio sam da ako tvrdoglavo ustrajemo na tome da zadržimo sve, godine 2020., bit će 60 posto Arapa i 40 posto židova na području Palestine", priznao je prije nekoliko godina.

U svojim memoarima objavljenima lani, bivša američka državna tajnica Condoleezza Rice priznala je kako se iznenadila kada joj je Olmert tajno predložio u svibnju 2008. da se Palestincima vrati 94 posto Zapadne obale i da se podijeli Jeruzalem koji bi tako postao prijestolnica dviju država, izraelske i palestinske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene