Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Džihadisti u očaju novače i djecu

MOSUL SE SPREMA ZA OPSADU "Naučio sam sina kako da glumi autizam, da ga ISIS ne unovači"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristi Islamske države pripremaju se na bitku za drugi po veličini irački grad, Mosul te postavljaju brojne zamke, kopaju tunele i regrutiraju djecu kao špijune. S druge strane, SAD strahuju da bi eskalacija tursko-iračkih sukoba mogla ugroziti operaciju oslobođenja Mosula.

Islamska država ne misli napustiti Mosul samo tako, već se intenzivno pripremaju za borbu za prevlast u tom gradu. Miniraju mostove, povećavaju mrežu tunela po gradu te jednako tako pojačavaju i nadzor u gradu. Iračka vojska se, s druge strane priprema na ofenzivu za koju se vjeruje da će početi kroz nekoliko narednih tjedana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Meta su šijiti ISIS opet udario na oslobođeni Mosul: U dva samoubilačka napada 74 mrtvih Slika nije dostupna ISIS je povijest u tom gradu Irački premijer stigao u Mosul i čestitao vojnicima na pobjedi

Američki i irački dužnosnici ističu da stanovnici Mosula izvještavaju o tome da džihadisti pripremaju automobilske bombe te ukopavaju eksploziv u rupe napravljene na svim važnijim ulicama u gradu.

Betonski blokovi, eksploziv ispod ulica, jarak sa zapaljivim uljem...

Ključni dijelovi grada blokirani su betonskim blokovima, a džihadisti planiraju i veliki okop oko tih istih dijelova grada, u koji planiraju nasuti zapaljivo ulje te na taj način otežati osvajanje Mosula. Svi ti izvještaju, prenosi Independent, ne mogu se i neovisno potvrditi.

"ISIS je ukopava za borbu za Mosul. Puno su oprezniji sad i briju brade kako bi se uklopili među stanovništvo te konstantno premještaju svoj zapovjedni stožer po gradu", ističe irački premijer Hoshiyar Zebari.

Djecu novače kao špijune

Jedan je stanovnik Mosula reporteru Reutersa rekao da djeca starosti tek osam godina, od džihadista dobivaju pištolje i noževe te ih se regrutira da po gradu nadgledaju i izvještavaju teroriste o aktivnostima građana. Navodno ta ista djeca regrutiraju svoje vršnjake da provode iste stvari po gradu.

"Doista kida srce vidjeti da djeca Mosula postaju budući teroristi. Svojeg sedmogodišnjeg sina sam naučio svemu vezanom za autizam, kako bi se on mogao pretvarati da je mentalno bolestan te na taj način izbjegao da ga ISIS regrutira", napisao je jedan građanin Mosula reporteru Reutersa u Whatsapp poruci.

"Oni su očajni i tjeraju čak i djecu da se bore jednom kad vladine snage stignu na vrata Mosula", dodaje se u poruci.

Prijeti (još jedna) humanitarna katastrofa

Humanitarne agencije izrazile su zabrinutost za broj mogućih civilnih žrtava koje bi mogle nastati kao posljedica sukoba u Mosulu. Dodaju i da nisu pripremljeni pružiti pomoć za 700.000 stanovnika Mosula, koji bi mogli napustiti grad u prvim danima borbe.

Bitka za Mosul mogla bi početi krajem listopada, iako još uvijek postoje prepreke za njezino provođenje, ponajviše u obliku rastuće prepirke između Turske i Iraka oko angažmana turskih vojnih snaga na tlu Iraka.

"Krv i vatra"

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da bi ofenziva na Mosul mogla izazvati "krv i vatru" duž sektaških linija ako joj se ne pristupi na pravi način. Turska inzistira na držanju svojih snaga u blizini, dok službeni Bagdad traži njihove snage predvode ofenzivu.

SAD su zatražile od obje strane da razrješe svoje nesuglasice prije početka ofenzive.

Turska je odlučna u tome da sudjeluje u planu koalicijskih snaga za oslobađanje iračkog grada Mosula od militanata Islamske države, te će implementirati "plan B" ako u to ne bude uključena, rekao je u petak turski predsjednik.

Erdogan je u govoru u gradu Konyi rekao kako će Turska u narednim danima svojim međunarodnim partnerima izraziti svoju želju da sudjeluje u toj operaciji, no nije otkrio što podrazumijeva alternativna strategija.

Podsjetimo, Mosul je pao u ruke terorista u ljeto 2014. godine, a vođa ISIS-a, Abu Bakr al-Baghdadi nedugo zatim je iz obližnje džamije u gradu proglasio takozvani kalifat, odnosno Islamsku državu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene