Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogući novi izbjeglički val

MISIJA MOSUL Intezivne borbe se nastavljaju, civili se spremaju za bijeg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Elitne iračke snage vode intenzivne borbe s džihadistima u istočnom Mosulu u subotu, rekao je dužnosnik, a civili se okupljaju u gradskim predgrađima da izbjegnu nasilje.

Iračke snage pokrenule su veliku operaciju ponovnog zauzimanja drugoga po veličini iračkog grada od IS-a 17. listopada, a specijalne snage protuterorističkih postrojba (CTS) potisnule su džihadiste iz nekih mosulskih četvrti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Meta su šijiti ISIS opet udario na oslobođeni Mosul: U dva samoubilačka napada 74 mrtvih Slika nije dostupna ISIS je povijest u tom gradu Irački premijer stigao u Mosul i čestitao vojnicima na pobjedi

No bit će potrebni još tjedni ako ne i mjeseci borbi prije nego što grad bude oslobođen i humanitarni djelatnici upozoravaju na mogući veliki izbjeglički val kad iračke snage prodru dublje u Mosul.

"Ovo jutro borbe su intenzivne. Nastojimo učvrstiti svoje položaje u Arbadžiji prije nego što nastavimo napade na Al Bakr", rekao je zapovjednik CTS-a.

Kako borbe prodiru dublje u grad, civili, neki od njih s bijelom zastavom, kreću se prema predgrađima te se okupljaju oko svakoga iračkoga vojnog kamiona koji bi ih mogao prevesti iz grada u sigurnost.

Otkad je operacija oslobađanja Mosula počela, razmješteno je više od 49.000 ljudi, rekla je Međunarodna organizacija za migracije u subotu.

Humanitarni djelatnici rekli su da bi moglo biti razmješteno milijun i više ljudi zbog bitke za Mosul, a da bi najgore tek moglo slijediti.

IS je 2014. osvojio velika područja sjeverno i zapadno od Bagdada, ali iračke snage uz američku zračnu potporu otad su oslobodile od džihadista znatan dio teritorija. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene