456848
456848
456848
456848
456848

MISIJA MOSUL Intezivne borbe se nastavljaju, civili se spremaju za bijeg

Elitne iračke snage vode intenzivne borbe s džihadistima u istočnom Mosulu u subotu, rekao je dužnosnik, a civili se okupljaju u gradskim predgrađima da izbjegnu nasilje.

 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

Iračke snage pokrenule su veliku operaciju ponovnog zauzimanja drugoga po veličini iračkog grada od IS-a 17. listopada, a specijalne snage protuterorističkih postrojba (CTS) potisnule su džihadiste iz nekih mosulskih četvrti.

No bit će potrebni još tjedni ako ne i mjeseci borbi prije nego što grad bude oslobođen i humanitarni djelatnici upozoravaju na mogući veliki izbjeglički val kad iračke snage prodru dublje u Mosul.

"Ovo jutro borbe su intenzivne. Nastojimo učvrstiti svoje položaje u Arbadžiji prije nego što nastavimo napade na Al Bakr", rekao je zapovjednik CTS-a.

Kako borbe prodiru dublje u grad, civili, neki od njih s bijelom zastavom, kreću se prema predgrađima te se okupljaju oko svakoga iračkoga vojnog kamiona koji bi ih mogao prevesti iz grada u sigurnost.

Otkad je operacija oslobađanja Mosula počela, razmješteno je više od 49.000 ljudi, rekla je Međunarodna organizacija za migracije u subotu.

Humanitarni djelatnici rekli su da bi moglo biti razmješteno milijun i više ljudi zbog bitke za Mosul, a da bi najgore tek moglo slijediti.

IS je 2014. osvojio velika područja sjeverno i zapadno od Bagdada, ali iračke snage uz američku zračnu potporu otad su oslobodile od džihadista znatan dio teritorija. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se