Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inzko o referendumu

'Bilo bi najelegantnije da RS sama povuče svoje odluke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko danas je, u povodu referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH što ga namjeravaju provesti vlasti Republike Srpske (RS), izjavio kako bi bilo 'najelegantnije' da RS sama povuče svoje odluke pošto je, u suprotnom, međunarodna zajednica veoma odlučna to učiniti.

'Mi smo veoma jasni da referendum na entitetskoj razini ne može osporavati ono što je na državnoj razini i da se zakon može mijenjati na isti način i na istom mjestu na kojem je donesen. Međunarodna zajednica želi da RS povuče tu odluku jer bi to bio najelegantniji način da izađemo iz krize, a postoji potpuno jedinstvo oko toga da, ako to RS ne učini, to učini visoki predstavnik', rekao je Inzko za beogradski tjednik 'Nin'.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Slika nije dostupna Previranja u BiH Inzko suspendirao zakon RS, Dodik to neće poštovati

>> Pack osudila referendum u Republici Srpskoj

Istaknuo je kako nisu u pitanju samo institucije kao što su tužiteljstvo i Sud BiH, već sva postignuća poslije 1996. godine pošto neki analitičari u RS žele osporavati neke odluke visokog predstavnika u prošlosti koje se odnose na sve državne simbole, poput nacionalne valute, zajedničke putovnice, zastava i registarskih pločica.



Inzko je kazao kako postoji velika odlučnost da, ne zaustave li predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Skupštine RS sazivanje referenduma, to učini međunarodna zajednica naglasivši kako bi predstavnici međunarodne zajednice željeli da RS sama shvati da to nije dobar put.

Najbolje bi bilo da susjedne zemlje uopće ne interveniraju, već da nastave razvijati regionalnu suradnju koja je najbolja u posljednjih 20 godina, rekao je Inzko Upitan razmišlja li o tome da smijeni Dodika, odgovorio je potvrdno. Dodao je da međunarodna zajednica nikako ne želi ukinuti RS te da njemu takva ideja 'ne pada na pamet' i da mu ne smeta ako RS ima dobre, posebne veze s Beogradom, ali da samo želi da se ne urušavaju institucije BiH.

'Najbolje bi bilo da susjedne zemlje uopće ne interveniraju'

Na pitanje očekuje li da srbijanski predsjednik Boris Tadić pojača utjecaj na vodstvo RS, Inzko je rekao kako bi bilo najbolje da susjedne zemlje uopće ne interveniraju, već da nastave razvijati regionalnu suradnju koja je najbolja u posljednjih 20 godina. Istaknuo je pri tome ulogu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i srbijanskog Borisa Tadića dodavši kako je Tadić nedavno u Karađorđevu bio 'više nego korektan' kada je izjavio kako Srbija nikada ne bi poduprla referendum o BiH koji bi rezultirao njezinom podjelom ili gubitkom teritorijalnog integriteta.

Govoreći o bosanskim Hrvatima, Inzko je za 'Nin' kazao kako među njima, nažalost, ima dosta frustracija te dodao kako bi, po njegovu mišljenju, bilo značajno da oni dobiju svoj televizijski kanal i da se nađe neki način da za člana Predsjedništva BiH bude izabran čovjek kojeg podupire većina hrvatskih birača.

Upitan postoji li opasnost od formiranja trećeg entiteta, Inzko je kazao kako je 'bilo nekih tendencija u prošlosti' ali je Hrvatski narodni sabor mudro postupio i smirio strasti. 'Bosna ne bi bila Bosna bez Hrvata', zaključio je Inzko. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene