Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Carine u regiji dogovorile suradnju

BiH ubrzano radi na izgradnji novog graničnog prijelaza kod Gradiške

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefovi carina Hrvatske, Srbije i BiH dogovorili su se na konferenciji u Banja Luci da će i nakon ulaska Hrvatske u EU nastaviti suradnju u nadzoru prometa putnika i roba. Istovremeno, iz BiH najavljuju da će privremeni granični prijelaz kod Gradiške biti dovršen u lipnju.

Ravnatelj Carinske uprave Hrvatske Zlatko Grabar i načelnik Uprave za granice pri Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske Zlatko Sokolar najavili su u srijedu u Banjoj Luci kako će Hrvatska i nakon ulaska u Europsku uniju nastaviti suradnju s carinskim i policijskim službama regije u cilju osiguranja granica i što učinkovitijeg nadzora prometa putnika i roba.

"Kao buduća članica Europske unije Hrvatska stoji na dispoziciji svojim susjedima za sve ono što smo do sada prošli i što nas očekuje u EU", izjavio je Grabar novinarima tijekom sudjelovanja na konferenciji ravnatelja carina i graničnih policija Hrvatske, BiH i Srbije. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom posebnog programa vlade SAD za kontrolu izvoza i sigurnosti granica (EXBS).

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Slika nije dostupna Uređena granica BiH želi više graničnih prijelaza s Hrvatskom

>> Lagumdžija uvjeren da će rješenje za Neum biti pronađeno do ljeta

Zlatko Sokolar ocijenio je ovom prigodom kako su tri države regije i do sada na ovom planu imale dobru suradnju. Dodao je kako se poduzimaju dodatne mjere da se suradnja nastavi u novom okolnostima koje podrazumijeva ulazak Hrvatske u EU.

Načelnik uprave Granične policije Srbije Nenad Banović također je istaknuo nužnost bliske suradnje na planu nadzora granica konstatirajući kako je to od ključnog značenja za sprječavanje krijumčarenja i ilegalnih migracija, a ravnatelj Granične policije BiH Vinko Dumačić pozvao je na nastavak praktičnog djelovanja na terenu poput zajedničkih ophodnji.

Privremeni prijelaz kod Gradiške gotov do sredine lipnja

U međuvremenu, ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO) Miro Džakula najavio je kako će do sredine lipnja privremeni granični prijelaz kod Gradiške biti pripremljen za ulazak Hrvatske u EU, a istodobno će biti nastavljeni napori kako bi što prije bio izgrađen potpuno nov i opremljen prijelaz koji će biti povezan s planiranim novim mostom preko Save. "Petnaestog lipnja predstavit ćemo privremeni granični prijelaz kod Gradiške", kazao je Džakula novinarima u Banjoj Luci.

Prijelaz kod Gradiške od iznimnog je značenja za BiH jer će biti tek jedan od dva preko kojih će nakon ulaska Hrvatske u EU, najavljenog za 1. srpnja, biti moguć izvoz roba biljnog i životinjskog podrijetla uz sve potrebne provjere.

Drugi granični prijelaz sa statusom BIP-a (Border Inspection Control), propisan standardima EU, planiran je na jugu zemlje, između Bijače u BiH i Novog Sela u Hrvatskoj, no Gradiška će biti puno važnija jer se preko nje očekuje najveći dio prometa hranom. Sadašnji granični prijelaz u Gradiški jedva zadovoljava potrebne uvjete jer na BH strani prolazi kroz samo naseljeno mjesto pa su česta prometna zagušenja.

Planirano je da se se problem privremeno riješi gradnjom dvaju novih prilaznih cestovnih trakova za teretna vozila. Trajno je rješenje pak gradnja potpuno novog prijelaza koji će biti povezan s novim mostom preko Save. Džakula je kazao kako se očekuje da taj prijelaz odnosno most budu u funkciji najkasnije 2015. godine.

Trenutačno kasne radovi na prijelazu Bijača, no očekuje se kako će i on barem na najnužnijoj razini biti opremljen do 1. srpnja. Na tom se dijelu gradi i dionica autoceste na koridoru V c.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je kazao kako je plan Bijaču do ulaska Hrvatske u EU opremiti privremenim objektima, a potom nastaviti radove na izgradnji stalnih objekata potrebnih za inspekcijski nadzor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene