Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Reakcije na usvajanje zakona o reformi policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mediji u BiH danas iscrpno i na udarnim stranicama izvješćuju o usvajanju zakona o reformi policije u Domu naroda Parlamenta BiH, ističući u prvi plan da su time uklonjene zapreke za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, jer je donošenje zakona o reformi policije godinama bio ključni uvjet za potpisivanje tog Sporazuma.

Bosanskohercegovački tisak naglašava da je usvojenim zakonima posebnim amandmanima regulirano da će struktura jedinstvenih policijskih snaga u BiH biti oblikovana na temelju predstojećih ustavnih promjena u BiH. 

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Također se ističe da su zakoni o reformi policije u BiH usvojeni na temelju kompromisa Stranke za BiH Harisa Silajdžića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, kojeg su podržali i HDZ BiH i HDZ 1990., a da se ovakvim zakonima žestoko protivila najjača bošnjačka stranka - Stranka demokratske akcije (SDA). Citira se izjava ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića, čija stranka SDA je glasovala protiv ovakvih zakona o reformi policije, a koji je rekao da je ovo "reforma s tvorničkom greškom". "Ova reforma policije je velika pobjeda političara iz Republike Srpske", rekao je ministar Sadović.

Prenosi se i izjava Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka koji je pozdravio usvajanje zakona o reformi policije u Domu naroda Parlamenta BiH. "Ovom odlukom šalje se snažan signal Europskoj uniji i i investitorima da BiH čini pomake i da je otvorena za poslovanje", rekao je Lajčak.

Povjerenik za proširenje EU Olli Rehn rekao je za sarajevski "Dnevni avaz" kako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om "neće donijeti samo praktičnu korist gospodarstvu BiH, nego je to 'kapija' koja vodi ka statusu zemlje kandidata za članstvo u EU".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene