Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Služi 14 godina zatvora

BiH: Ogorčenje zbog obnove kuće osuđenom ratnom zločincu Novi Rajaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšem pripadniku policije bosanskih Srba Novi Rajaku, koji služi 14 godina zatvora zbog ratnih zločina, država BiH odlučila je obnoviti kuću, što je izazvalo ogorčenje obitelji njegovih žrtava.

'Rajak je prvi ratni zločinac iz Višegrada koji je procesuiran, a sada je nagrađen za svoja nedjela', kazala je sarajevskom 'Dnevnom avazu' Bakira Hasečić, predsjednica udruge 'Žene-žrtve rata'.

Istaknula je kako je apsurdno da se osuđenom ratnom zločincu daje državna potpora dok brojne obitelji prognane iz Višegrada, koje su i njegove žrtve, i danas žive u kolektivnim centrima i bez stvarne potpore države da se vrate u prijeratne domove koji su im razrušeni.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Selmo Cikotić Imali istaknute pozicije Tužiteljstvo BiH nakon 30 godina optužilo trojicu za ratne zločine nad Hrvatima

>> Obnova Hidrocentrale Višegrad otkrila 250 leševa

Hasečić dodaje kako je Rajakova obitelj za lokalne uvjete dobrostojeća pa je neshvatljivo kako je ispunila uvjete za dodjelu državne pomoći namijenjene povratku izbjeglica.

Prognani Bošnjaci iz Višegrada najavili su kako će tražiti očitovanje Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava BiH te poništavanje svih rješenja o dodjeli pomoći osobama pravomoćno osuđenim za ratne zločine.

Županijski sud u Sarajevu je Novu Rajaka na 14 godina zatvora osudio 2006. godine.

On je tada proglašen krivim za sudjelovanje u ubojstvu najmanje pet Bošnjaka s područja Višegrada 1992. godine, za zlostavljanje zatočenika te paljevinu tridesetak bošnjačkih kuća. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene