Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U RS zadovoljni

BiH nakon glasovanja u VS UN o Srebrenici: 'Neka ih bude sram i stid'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veto Rusije, kojim je ta zemlja spriječila da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu usvoji rezoluciju kojom bi odala počast Bošnjacima ubijenim u genocidu u Srebrenici 1995. godine u samoj Bosni i Hrecegovini izazvao je, kao i obično u takvim slučajevima, oprečne reakcije.

Bošnjačke udruge i političari ogorčeni su takvim postupkom ruske diplomacije, dok su političari iz Republike Srpske požurili iskazati duboku zahvalnost Moskvi.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik 2. svibnja Dodik i dalje ne priznaje genocid, ali spreman se pokloniti žrtvama u Srebrenici: "Odnijet ćemo vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga" Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme

"Dvadeset godina Rusija smatra da su (Radovan) Karadžić i (Ratko) Mladić narodni heroji. Neka ih bude sram i stid", bila je ogorčena Munira Subašić, predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe".

Ona je za agenciju Fena kazala kako se Rusija već dva desetljeća na neprimjeren način miješa u unutarnje stvari u BiH i širi neistine o onome što se zbivalo tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

"Žao mi je što rezolucija nije usvojena radi istine, radi pravde, povjerenja, jer naša djeca moraju živjeti na ovim prostorima, a kako će živjeti bez istine", kazala je Subašić.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković odbijanje rezolucije koju je predložila Velika Britanija ocijenio je porazom pravde u cijelosti, tim prije što se ovim činom niječu presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), utemeljenih odlukama Ujedinjenih naroda.

"Vjerujem da Rusi nisu pomislili ni jedne sekunde ni na žrtve ni na genocid, jednostavno su to dogovorili sa Srbijom", kazao je Duraković. Predsjednica vlade RS Željka Cvijanović je pak, u posebnoj izjavi medijima u Banjoj Luci nakon što su objavljeni rezultati glasovanja u Vijeću sigurnosti, iskazala zahvalnost Rusiji, ali i Kini te Srbiji.

"Rezolucijom bi se ozbiljno poremetila nastojanja da se postigne minumum suglasnosti oko brojnih pitanja od interesa za građane dva entiteta", ustvrdila je Cvijanović. U ime vlade RS ponudila je općinskim vlastima Srebrenice zajednički rad "na unaprjeđenju međunacionalnih odnosa i poboljšanju ukupnog političkog i gospodarskog ambijenta". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene