Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima vremena do 28. veljače

Benedikt razmatra mogućnost da ukazom ubrza konklave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema riječima Federica Lombardija, papa Benedikt XVI. upravo razmatra donošenje posebnog ukaza kojim bi omogućio raniji početak konklava nego što to pravila trenutno nalažu.

Papa Benedikt XVI. mogao bi ukazom odrediti raniji rok zasjedanja vijeća kardinala koji će birati njegova nasljednika i koje teoretski ne može zasjedati prije 15. ožujka, rekao je u srijedu glasnogovornik Svete Stolice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkrivamo Detalji o tome kako Vatikan osigurava tajnost izbora novog pape! Slika nije dostupna Tko će biti izabran? Sutra počinje izbor novog pape: Znate li kako izgledaju konklave?

"Papa upravo razmatra mogućnost da idućih dana objavi Motu proprio (ukaz), očito prije nego počne razdoblje sedis vacantia (upražnjena papinska stolica koja nastupa 28. veljače)", rekao je otac Federico Lombardi.

"Papa je jedini koji može mijenjati propise sve do posljednje minute" 28. veljače u 20:00 sati, objasnio je u srijedu povjesničar Ambrogio Piazzoni.

>> Papa noćima nije spavao i odbijao je tablete za smirenje

Apostolska konstitucija Universi Dominici Gregis iz 1996., koju Papa može izmijeniti, predviđa početak konklava između 15 i 20 dana od trenutka nastupanja razdoblja "upražnjene stolice:" Taj rok postoji da bi kardinali izbornici (do 80 godina života) mogli doputovati u Rim.

No brojni su kardinali već u Rimu kako bi pozdravili Papu na dan njegova povlačenja iz službe. I ako bi oni svi do toga dana stigli u Rim, ne bi bilo razloga čekati s konklavama.

Konklave okupljaju 117 kardinala izbornika u najvećoj tajnosti u Sikstinskoj kapeli u razdoblju potrebnom da se dvotrećinskom većinom glasova izabere novi poglavar 1,2 milijarde katolika.

Ovaj se tjedan Papa povukao s kardinalima na korizmene duhovne vježbe, no u stanci meditacija on ipak može potpisati ukaz.

Ulazak u konklave oko nedjelje 10. ožujka omogućio bi, u slučaju da izbor potraje tri do četiri dana, da novi papa preuzme službu na jedini blagdan u korizmi, 19. ožujka, blagdan sv. Josipa, zaštitnika sveopće Crkve. To bi zatim novom papi omogućilo da se pripremi za obrede Velikoga tjedna, a kardinalima iz cijelog svijeta da se vrate u svoje biskupije za tu prigodu.

Moguće je da je i sam papa Benedikt XVI., koji je inače organiziran, brižan i pazi da tranzicija prođe u redu, imao u vidu sve te činjenice, kada je odreknuće najavio za 28. veljače. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene