Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lisabonski ugovor

Barroso: Češkim potpisom nestale prepreke za sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u utorak je pozdravio češku odluku o potpisivanju Lisabonskog sporazuma, ocijenivši kako je na taj način nestala i 'zadnja zapreka' da taj sporazum poboljša rad EU-ovih tijela.

'Današnja dobra vijest je da je nestala i zadnja zapreka prije nego Lisabonski sporazum stupi na snagu', rekao je Barroso, aludirajući na današnje potpis na sporazum češkoga predsjednika Vaclava Klausa, zadnjega među 27 čelnika EU-a, koji je ratificirao dokument pošto ga više tjedana blokirao. 'Nadam se da su sada sve zapreke nestale i da će Lisabonski sporazum stupiti na snagu', rekao je Barroso uoči sudjelovanja na sastanku na vrhu SAD-EU u Washingtonu. 'Uvjeren sam da će Lisabonski sporazum biti potpisan u studenom' te da će reforme i novo lice EU-a biti odmah zamjetni.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron Ima jasan stav Macron žestoko kritizirao zapadne saveznike: "Nemojte biti kukavice, povijest će vas pamtiti" Potpisivanje sporazuma Dinamov stadion "Nema više prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru": Plenković otkrio kada bi mogao biti gotov

Klaus potpisao Lisabonski ugovor

Češki predsjednik Vaclav Klaus potpisao je u utorak zakon o ratifikaciji Lisabonskog ugovora, omogućivši time da novi europski ugovor, koji će reformirati europske institucije i omogućiti daljnje proširenje Europske unije, napokon stupi na snagu, javljaju agencije. Češki ustavni sud ocijenio je danas da je taj ugovor u skladu s češkim ustavom, mišljenje kojeg je zatražilo 17 čeških senatora. 'Objavljujem da sam danas u 15 sati potpisao Lisabonski ugovor', rekao je Klaus na konferenciji za novinare. 'Čekao sam ustavnu odluku i poštujem je, premda je uopće ne odobravam', dodao je. 'Stupanjem na snagu lisabonskog ugovora Češka prestaje biti suverena država', istaknuo je.

Klaus je potpis na ugovor uvjetovao izuzećem Češke iz Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio novog europskog ugovora, kako bi spriječio da potomci sudetskih Nijemaca, protjeranih na kraju Drugoga svjetskog rata iz tadašnje Čehoslovačke, traže povrat imovine. Čelnici EU-a pristali su na to na summitu prošli tjedan. Slična izuzeća već su prije dobile Poljska i Velika Britanija, ali iz različitih razloga. Dogovor o izuzeću bit će pridodan protokolu kojim su izuzete Poljska i Velika Britanija. Klausovim potpisom napokon su dovršeni gotovo desetogodišnji napori u EU na reformi institucija. Taj ugovor stupa na snagu najvjerojatnije u prosincu. Lisabonski ugovor uvodi instituciju predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, de facto ministra vanjskih poslova EU-a, povećava broj područja u kojima se umjesto jednoglasno odlučuje kvalificiranom većinom, povećava ovlasti nacionalnih parlamenata koji će moći usporiti ili zaustaviti donošenje odluka, daje međunarodnopravnu osobnost Europskoj uniji te omogućuje istupanje iz članstva EU-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene