Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 29 stranica

Obama donio nacionalnu sigurnosnu strategiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama objavio je u petak dopunjenu sigurnosnu strategiju, koja obvezuje Sjedinjene Države na predvodništvo u gorućim svjetskim pitanjima, ali predstavlja i odraz njegove oprezne politike kad je riječ o intervencijama u inozemstvu.

Dokument na 29 stranica namijenjen Kongresu i propisan zakonom opisuje vanjskopolitičke prioritete predsjednika Obame u posljednje dvije godine njegova mandata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Usvojili rezoluciju Poziv američkog Kongresa Obami: Pošalji oružje u Ukrajinu Slika nije dostupna Obama je zabrinut VIDEO Netanyahu u Kongresu: Ovacije republikanaca, 'suze' demokrata

Obama opisuje najvažnije izazove nasilnog ekstremizma, ruske agresivne politike, internetskih napada i klimatskih promjena, uz tvrdnju kako se na njih najbolje može odgovoriti okupljanjem međunarodnih koalicija.

Međutim, SAD po njegovim riječima treba "strategijsku strpljivost i upornost", jer nema beskonačne resurse, a mnogi se problemi ne mogu riješiti vojnom moći.

"Moramo uvijek odolijevati prevelikom naprezanju, što se događa kad se donose odluke temeljene na strahu", rekao je američki predsjednik.

Obama donio nacionalnu sigurnosnu strategiju

Na duge staze, napori SAD-a u suprotstavljanju ideologiji koja se krije iza nasilnog ekstremizma "važniji su nego naše mogućnosti uklanjanja terorista s bojišnice", smatra Obama.

Dokument o nacionalnoj sigurnosti predstavlja nadopunu opsežnijeg dokumenta donešenog 2010., donešenom nakon 15 mjeseci Obamina mandata. U međuvremenu, američki je predsjednik i u svojoj domovini i u inozemstvu često izložen kritikama zbog pretjeranog opreza.

Republikanski senator Lindsey Graham, žestoki Obamibn kritičar, smatra da je Obamina politika dovela do globalnog kaosa i omogućila rast loših čimbenika, poput militanata Islamske države.

"Sumnjam da će se IS, iranski mule ili Vladimir Putin dati zastrašiti strategijom "strategijske strpljivosti" predsjednika Obame, priopćio je Graham. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene