Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najotrovnija bakterija u povijesti

E.coli se otrovnim ljepilom zalijepi za crijeva bolesnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novom bakterijom dosad se zarazilo 2000 ljudi, a izvor zaraze još nije poznat. Njemački liječnici kažu da su simptomi sve gori i da zaraženi pate od jakih grčeva.

Znanstvenici su otkrili da novi soj E. coli sadrži uobičajeni toksin u kombinaciji s rijetkim 'ljepilom' pa se bakterija jednostavjno zaljepi za crijeva bolesnika. Trebat će nekoliko mjeseci da svjetski tim stručnjaka potpuno odgonetne sve karakteristike bakterije. Znanstvenici su zabrinuti jer postoje sumnje da je ovaj novi soj E. coli dosada najotrovnija bakterija koja je pogodila ljudski rod.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prirodni razvoj Đikić: Nova vrsta E. coli nastala je evolucijskom selekcijom Slika nije dostupna Nakon Njemačke analize Danska i Italija povukle preporuku o nekonzumiranju krastavaca

Što je izvor zaraze?

Broj zaraženih EHEC bakterijom raste iz sata u sat. Liječnici svjedoče strašnim patnjama zaraženih pacijenata. Ističu da je EHEC sve agresivniji. Do četvrtka navečer zabilježeno je 2000 oboljelih od bakterije za koju su iz Svjetske zdravstvene organizacije rekli da je nikada nisu vidjeli. Od nove vrste bakterije dosad je preminulo 18 ljudi. Istražitelji su zbunjeni, još ne znaju što je izvor zaraze. Sa španjolskih krastavaca otklonjena je sumnja, što je zbunilo stručnjake.

Sedmero zaraženih u Velikoj Britaniji

Zbog EHEC-a su u Njemačkoj zatvorene i neke škole jer su zaraženi deseci učenika. Izvanredno stanje je i u bolnicama, a gradonačelnik Hamburga u četvrtak je pozvao ljude da daju krv. Medicinska sestra Anne Winter (52) kaže kako ju cijela situacija podsjeća na horor film. Britanski Daily Mail javlja kako se zaraza proširila i na njihovu zemlju te da je potvrđeno sedam slučajeva. U Velikoj Britaniji tako je zaraženo troje Britanaca i četiri Nijemca i svi su se zarazili tijekom boravka u Njemačkoj.

'Nove komplikacije kod pacijenata se iznova pojavljuju, ne možemo im zaustaviti patnje. To će nas slomiti', kaže liječnica Tanja Kühbacher te ističe da noću jedva uspije uhvatiti dva sata sna zbog čestih intervencija. Zaraženi pacijenti, prema opisu iskusnih liječnika, imaju česte grčeve mišića. Ponekad zbog nesnosnih bolova ispuštaju čudne zvukove. Kod nekih su grčevi toliko intenzivni da ih se mora vezati, piše Bild. (Agencija Vlm)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene