Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena birališta

Austrija korak od toga da postane prva zemlja EU s predsjednikom pripadnikom krajnje desnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijanci biraju predsjednika.

Birališta na austrijskim predsjedničkim izborima otvorena su u nedjelju ujutro i Austrija je jedan korak od toga da postane prva zemlja Europske unije u kojoj će predsjednik biti pripadnik krajnje desnice, što je posljedica sve većeg nezadovoljstva političkim establišmentom i migrantskom krizom.

Pročitajte i ovo Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

Austrijanci su u nedjelju počeli izlaziti na drugi krug predsjedničkih izbora. U prvom je kandidat protuislamske i euroskeptične Slobodarske stranke (FPO) Norbert Hofer osvojio 35 posto glasova. Njegov protukandidat Alexander van der Bellen, neovisni kandidat s potporom Zelenih, u drugi je krug ušao s 21 posto glasova.

Obojica su glatko pobijedila kandidate socijaldemokrata i narodnjaka, dominantnih stranaka na austrijskoj političkoj pozornici. To je odmah izazvalo potres među vladajućim socijaldemokratima pa je donedavni kancelar Werner Faymann prisiljen na ostavku. Naslijedio ga je šef Austrijskih željeznica Christian Kern.

Austrijski predsjednik ima ceremonijalnu ulogu, ali po ustavu može raspustiti vladu i izazvati političku krizu u zemlji. Također je i vrhovni zapovjednik austrijskih oružanih snaga.

Po anketama provedenim prošli vikend, Hofer ima podršku 53, a Van der Bellen 47 posto među sigurnim biračima. Ključan faktor za izboru pobjedu bit će, međutim, trećina neodlučnog biračkog tijela.

Norbet Hofer (45) zrakoplovni je inženjer koji se krajnoj desnici pridružio prije 20 godina i polako se iz regionalne politike u Gradišću uspeo do nacionalne scene. U saveznom je parlamentu od 2006. i trenutačno mu je potpredsjednik.

Hofer je poznat kao prijateljsko lice FPO-a, suprotno od agresivnog čelnika stranke Heinz-Christian Strachea. Neovisno o tome, imao je veliku ulogu u pisanju protuuseljeničke stranačke platforme.

Otac je četvero djece i hoda pomoću štapa, što je posljedica ozbiljne ozljede nakon paraglajderske nesreće.

Van der Bellen je ugledni ekonomist koji je ušao u politiku tek kad mu je bilo pedeset. Bio je predsjednik stranke Zeleni do 2008. godine. Miran je i odmjeren retoričar što mu je donijelo ugled i mnogo šire od lijevog političkog spektra.

Taj 72-godišnji pasionirani pušač službeno se natječe kao neovisni kandidat kako bi privukao više birača, ali mu kampanju financiraju i organiziraju Zeleni. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene