Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pružili mu podršku

Australija uz Assangea: 'Nije odgovoran on, već Amerikanci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Julian Assange nije kriv za curenje informacija iz američkih diplomatskih krugova.

Za to je kriva američka vlada, izjavio je australski ministar vanjskih poslova, dan nakon što je uhićeni osnivač WikiLeaksa žestoko kritizirao Australce zbog podilaženja SAD-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dokaz o pokretanju istrage? SAD od Twittera traži podatke o Assangeu Slika nije dostupna Iz kućnog pritvora Assange: Progone me kao američke Židove 50-ih!

>> Haker: WikiLeaks je rat građana protiv svjetskih vlada

>> Assange ostaje u pritvoru, ali je poslao pismo: 'Ne ubijajte glasnika!'

Assange je u londonskom pritvoru, s odbijenom jamčevinom, i čeka novo saslušanje sljedećeg tjedna. Izručenje traži Švedska zbog navodnog silovanja. Pojavila su se nagađanja kako će biti izručen Švedskoj, ali samo dok Amerikanci ne pripreme optužnicu zbog objave povjerljivih diplomatskih dopisa.

'Nije počinio izdaju jer nije američki državljanin'

'Gospodin Assange nije počinio izdaju, jer nije američki državljanin. On je državljanin Australije. Pozivi na njegovo smaknuće, da ga se proglasi teroristom i slično su apsurdni. On je prekršio američki zakon, ali isto su učinili i brojni mediji koji su objavili diplomatske dopise', rekao je stručnjak za nacionalnu sigurnost Mark Zaid.

Julian Assange zbog objave dokumenata nije kriv, smatraju australske vlasti. Dosad sudržani, dan nakon što ih je Assange prozvao zbog podilaženja SAD-u, Australci su svom državljaninu konačno pružili podršku.

'Za objavu su odgovorni Amerikanci'

'Assange nije odgovoran za neovlašteno objavljivanje četvrt milijuna dokumenata iz američke diplomatske komunikacije. Za to su odgovorni Amerikanci', rekao je ministar vanjskih poslova Kevin Rudd.

Ministar tvrdi kako su osnivaču Vikiliksa ponudili svu potrebnu pravnu pomoć. Sam Assange još jučer je najavio kako će se boriti protiv, kako kaže, politički motiviranih optužbi. Baš kao što se bore njegovi pristaše.

Zabilježen je povećan broj hakerskih napada na sve one internetske stranice koje su prekinule suradnju s WikiLeaksom. Među njima su MasterCard, PeyPal, ali i stranica švicarske banke koja je Assangu zamrznula račune.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene