Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraćanje reda u Siriju

Asad obećao reforme i obračun s teroristima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u utorak je optužio strance za poticanje desetmjesečne narodne pobune u svojoj zemlji gušene u krvi za što on nije izdao naredbe no obećao je oštar obračun s teroristima.

U prvome javnom govoru od lipnja, Asad je najavio da je spreman u vladu uključiti 'sve političke snage' i raspisati referendum o novome ustavu u ožujku.

Od samih početaka pobune sredinom ožujka Asad je uzvraćao obećanjima reforma i krvavom represijom koja, tvrdi oporba, pokazuje pravo lice predsjednika čija obitelj vlada Sirijom dulje od četiri desetljeća.

Prema podacima Ujedinjenih naroda sigurnosne snage ubile su više od 5.000 ljudi, dok službeni Damask tvrdi da su 'teroristi' ubili 2.000 pripadnika sigurnosnih snaga.

Pročitajte i ovo Sirija: 12 godina rata - 7 Još nije okončan Prije 12 godina počeo je rat koji je izazvao migrantsku krizu u Europi i zbog kojeg je strahovao gotovo cijeli svijet Slika nije dostupna Bašar al Asad ''Nikada nisam čuo da se u povijesti govori o dobrom ratu... Svi ratovi su ružni''

>>U Siriji ubijeno 11 prosvjednika

'Nisam naredio otvaranje vatre na bilo kojeg građanina', rekao je Asad u govoru koji je prenosila televizija.

Prioritet je vratiti red u Siriju, a to je 'moguće jedino tako da se na teroriste udari čvrstom rukom', naglasio je i obećao 'nultu toleranciju za teroriste ili one koji ubijaju'.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, nekada Asadov prijatelj, a danas oštar kritičar, upozorio je u ponedjeljak da 'stanje u Siriji vodi u vjerski, sektaški, rasni rat što se mora spriječiti'.

Arapska liga, koja je suspendirala Siriju iz članstva i najavila sankcije, uputila je svoje promatrače kako bi nadzirali provodi li vlada plan Lige za okončanje nasilja. Međutim, sirijska oporba optužuje promatrače da krvoproliće nisu spriječili, ali su kupili Asadu vrijeme za obračun s protivnicima.

>>Prvi arapski promatrači krenuli iz Kaira za Siriju

Liga je odlučila zadržati promatračku misiju, a Asad je u utorak poručio da 'nije zatvorio vrata' onom rješenju Lige koje poštuje sirijski suverenitet.

Sirijska oporba želi da Liga režim iz Damaska prijavi Vijeću sigurnosti UN-a, a Liga je podijeljena i želi izbjeći scenarij Libije u kojem je rezolucija UN-a poslužila za međunarodnu vojnu intervenciju koja je pomogla svrgnuti libijskog vođu Moamera Gadafija.

Prijavi se protive i Rusija i Kina, stalne članice Vijeća sigurnosti UN -a, a i Zapad drukčije nastupa prema Siriji kojoj je otegotan njezin geografski i politički položaj na Bliskom istoku, daleko osjetljiviji od Libije.

UN i Sjedinjene Države ponudile su arapskim promatračima tehničku pomoć, a oni bi trebali izvješće podnijeti 19. siječnja.

Sirijska oporba u međuvremenu pokušava postići jedinstvo. Razilazi se oko pitanja treba li prijeći u otvoreni oružani otpor, koju ulogu namijeniti islamističoj oporbi i koliki utjecaj dati Arapskoj ligi, UN-u i stranim snagama u akciji svrgavanja Asadova režima. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene