Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan za okončanje nasilja

Prvi arapski promatrači krenuli iz Kaira za Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva skupina arapskih promatrača otputovala je u ponedjeljak iz Kaira za Siriju gdje trebaju utvrditi pridržava li se Damask arapskog plana za okončanje devetomjesečnog obračuna s prosvjednicima protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, rekao je izvor iz aerodromske službe sigurnosti.

'Ukupno ih je 60. Od toga je 50 promatrača a desetero iz tajništva Arapske lige', rekao je izvor i dodao da skupina putuje privatnim egipatskim zrakoplovom. Promatračka misija će u konačnici ima 150 ljudi, rekao je glavni tajnik Arapske lige Nabil Elarabi agenciji Reuters prošlog tjedna.

Voditelj promatračke misije, sudanski general Mustafa al-Dabi, doputovao je u subotu u Damask a u ponedjeljak je izjavio da se susreo s nekoliko dužnosnika vlade koji su bili kooperativne te da je pristup 'za sada' neometan.

'Sada smo u Damasku i počeli smo našu misiju a u druge ćemo gradove krenuti brže no što očekujete', rekao je Dabi Reutersu putem telefona. 'Naša sirijska braća vrlo dobro surađuju i za sada bez ikakvih ograničenja'.

Dabi je rekao da će Sirijci osiguravati transport za promatračku misiju što bi moglo razljutiti oporbu i izazvati optužbe za cenzuru. Izaslanici Arapske lige su rekli da će pokušati održati element iznenađenja tako što će najavljivati specifična područja koja će posjećivati na sam dan polaska.

General je rekao da se već susreo s ministrom vanjskih poslova i njegovim zamjenikom, kao i s nekoliko dužnosnika oružanih snaga. (Hina)

Pročitajte i ovo Izraelski vojnik u Golanskoj visoravni objavila sirijska vojska Izrael napada glavnu bazu protuzračne obrane u Južnoj Siriji Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene