Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još nije okončan

Prije 12 godina počeo je rat koji je izazvao migrantsku krizu u Europi i zbog kojeg je strahovao gotovo cijeli svijet

Aktualno Galerija Sirija: 12 godina rata - 6 Sirija: 12 godina rata - 6 Foto: DNEVNIK.hr Sirija: 12 godina rata - 2 Sirija: 12 godina rata - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sirija: 12 godina rata - 3 Sirija: 12 godina rata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sirija: 12 godina rata - 4 Sirija: 12 godina rata - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Sirija: 12 godina rata - 5 Galerija 1/8 >>
Prije 12 godina počeo je građanski rat u Siriji. Izazvao je migrantsku krizu u Europi, a gotovo cijeli svijet je strahovao zbog terorističkih napada skupine Islamska država, koja je ojačala u kaosu rata i u Siriji imala sjedište. Danas se može reći da je taj sukob pomalo zaboravljen, iako još nije okončan, a priču o njemu napravio je reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

Tisuće ljudi izašle su na ulice sirijskog grada Idliba da bi obilježili 12. godišnjicu početka pobune protiv režima predsjednika Bašara al Asada. Sve je počelo na valu arapskog proljeća koje je zahvatilo velik dio Bliskog istoka.

"Ponavljamo se već 12 godina. Nećemo pristati na mir i revolucija će se nastaviti dok kriminalac Asad ne padne i ne odgovara za zločine, a mi dobijemo svoja prava", rekao je prosvjednik Maher Abu Salih.

"Nastavit ćemo revoluciju čak i ako potraje još 12 godina. Nastavljamo ili putem pobjede ili mučeništva", rekla je prosvjednica Selma Seif.

Idlib je ostao jedino veće gradsko središte u rukama razjedinjene oporbe. Najveći dio Sirije, uključujući najvažnije gradove, u rukama je režima predsjednika Asada. Sjeveroistok zemlje, gdje su i najvažnija naftna polja, kontroliraju kurdske snage.

Pod nadzorom različitih i suprotstavljenih pobunjeničkih skupina su dijelovi sjevera i juga Sirije. Teroristička skupina Islamska država zadržala je utjecaj u nekim zabačenim pustinjskim područjima, a Golanska visoravan na jugozapadu već je desetljećima pod okupacijom Izraela.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Siriji, Ilustracija napad na Deir al-Zor Amerika izvela zračni napad u Siriji: Cilj su skupine povezane s Iranom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CENTRI ZA NOVAČENJE Rusi diljem Sirije regrutiraju ratnike: "Vjerujem da provode masakr u Ukrajini, ali..."

Takva karta Sirije nastala je pod utjecajem stranih sila. Dio pobunjenika podržava Turska, dio podržava i SAD, ali najviše pomoći pružao je kurdskim postrojbama. Na strani režima predsjednika Asada su Iran i Rusija pa je tako godišnjicu početka rata, sirijski predsjednik proveo u Rusiji.

"Ako Rusija ima želju proširiti svoje baze ili povećati njihov broj, to je tehničko ili logističko pitanje. Mislimo da je širenje ruske prisutnosti u Siriji dobro", rekao je sirijski predsjednik.

U kaosu rata posebno je ojačala skupina Islamska država koje je u Siriji imala svoje sjedište i svojedobno proglasila kalifat. Rat je pokrenuo i europsku migrantsku krizu 2015. i 2016. godine. I dok je migrantska kriza zaustavljena, a Islamska država znatno oslabljena, rat u Siriji još nije okončan. Stradanja, mahom civila, i dalje su gotovo svakodnevna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene