Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija demantira upade

Jacenjuk: Upadi u zračni prostor uvlače Ukrajinu u rat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusko vojno zrakoplovstvo u više je navrata upalo u ukrajinski zračni prostor 's ciljem da gurne Ukrajinu da započne rat', kazao je u subotu u Rimu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

'Ruski vojni zrakoplovi prošle su noći u nekoliko navrata upali u ukrajinski zračni prostor', kazao je Arsenij Jacenjuk na tiskovnoj konferenciji održanoj nakon prijema kod papa Franje u Vatikanu i nakon razgovora sa svojim talijanskim kolegom Matteom Renzijem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji

Čelnik ukrajinske vlade osvrnuo se i problem s promatračima OESS-a koje su u Slavjansku, na jugoistoku Ukrajine, zatočili proruski separatisti ustvrdivši da je to još jedan dokaz da su samozvani mirotvorci s proruskim idejama zapravo teroristi te da je riječ o 'nevjerojatnom i neprihvatljivom' činu.

'Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage sigurnosti. Tražimo od Rusije da nas pusti na miru', kazao je Jacenjuk koji je trebao u nedjelju prisustvovati kanonizaciji dvojice papa u Vatikanu ali je zbog situacije u zemlji skratio posjet Rimu.

'Tražio sam od Svetog oca da moli za mir u mojoj zemlji i u Europi', kazao je ukrajinski premijer komentirajući susret s papom Franjom, koji je povodom Uskrsa pozvao na pomirbu u Ukrajini. Tijekom audijencije papa Franjo je rekao da će učiniti sve što može za mir u Ukrajini te je, poklanjajući Jacenjuku nalivpero, poručio da se 'nada kako će on njime potpisati mir'.

Panika u Ukrajini: 'OESS-ovce drže u nehumanim uvjetima, treba im pomoć'

Rusko ministarstvo obrane zanijekalo je u subotu optužbe, koje je ranije izrekao i američki Pentagon, da su ruski vojni zrakoplovi u više navrata ušli u ukrajinski zračni prostor, javila je ruska agencija Itar-tass.

'Ruska kontrola nije registrirala nikakvo rusko kršenje zračnog prostora drugih zemalja, uključujući i Ukrajinu', rekao je za agenciju predstavnik ministarstva obrane.

Glasnogovornik Pentagona pukovnik Steve Warren izjavio je u petak za Reuters da su ruske letjelice u posljednja 24 sata u nekoliko navrata ulijetale u ukrajinski zračni prostor. Ne navodeći detalje o upadima, on je pozvao Moskvu da poduzme 'trenutne korake na smirivanju situacije'.

Još neke svjetske agencije izvijestile su o upadima u ukrajinski zračni prostor, navodeći kao moguće razloge rusko testiranje ukrajinskih radara ili demonstraciju sile. Vijest je uslijedila dan nakon što je Pentagon oštro osudio najave Rusije o vojnim vježbama u blizini ukrajinske granice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene