Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija pomaže u oslobođenju

Panika u Ukrajini: 'OESS-ovce drže u nehumanim uvjetima, treba im pomoć'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija će učiniti sve što je u njezinoj moći da ishodi oslobađanje promatrača OESS-a otete na istoku Ukrajine, a Europska unija dodaje nova imena na popis Rusa kojima su nametnute sankcije.

Jedan od zatočenih promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, koje su u petak zatočili proruski separatisti u istočnoukrajinskom gradu Slavjansku, treba hitnu medicinsku njegu, objavili su u subotu službeni ukrajinski izvori.

Pročitajte i ovo Kremlj Najavljen oštar odgovor Kremlj poslao ozbiljnu prijetnju Zapadu: "Zbog glupe odluke pouzdanost nestaje preko noći" Njemačka policija Istraga je u tijeku Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj: Ubio ih Rus

'Danas službene predstavnike OESS-a drže u nehumanim uvjetima', objavila je u priopćenju na svojoj internet stranici ukrajinska služba sigurnosti.

G7 odlučio: 'Hitno namećemo dodatne sankcije Rusiji!'

'Među zatočenima je i osoba koja treba hitnu medicinsku pomoć', navodi se u priopćenju u kojemu se dodaje da su ukrajinske službe sigurnosti bile spremne osigurati medicinsku pomoć, no separatisti su to odbili.

'Teroristi planiraju upotrijebiti otete kao ljudski štit', dodaje se u priopćenju u kojem se navodi da je zadržavanje promatrača bilo planirano i koordinirano s ruskim državljaninom za kojega Kijev tvrdi da je operativac ruske tajne službe. Rusija pak opovrgava da ima bilo kakvih svojih snaga ili agenata u istočnoj Ukrajini.

Ruski separatisti zadržali su i zatočili u petak promatrače OESS-a, a prema priopćenju ukrajinskog ministarstva riječ je o sedmorici promatrača i pet pripadnika ukrajinskih snaga sigurnosti. Njemačka ministrica obrane navela je u petak navečer da je riječ o 13 promatrača OESS-a, među kojima je i pet Nijemaca i jedan Danac.

Proruski separatisti na istoku Ukrajine optužili su u subotu otete promatrače OESS-a da su "špijuni NATO-a" i poručili da će biti oslobođeni samo u razmjeni zarobljenika.

Rusija će pomoći u oslobađanju otetih promatrača OESS-a

Rusija će učiniti sve što je u njezinoj moći da ishodi oslobađanje promatrača OESS-a otete na istoku Ukrajine, rekao je u subotu ruski predstavnik pri toj međunarodnoj organizaciji.

"Mislimo da ti ljudi moraju biti pušteni što je prije moguće", rekao je Andrej Kelin za rusku agenciju RIA Novosti.

"Kao članica OESS-a, Rusija će poduzeti sve moguće mjere u tom slučaju", dodao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier intervenirao je kod ruskog kolege Sergeja Lavrova da pomogne u oslobađanju promatrača, objavilo je u subotu njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Ukrajina: Separatisti oteli autobus s promatračima OESS-a!

Proruski separatisti na istoku Ukrajine optužili su u subotu otete promatrače OESS-a da su "špijuni NATO-a" i poručili da će biti oslobođeni samo u razmjeni zarobljenika.

"Jučer smo uhvatili špijune NATO-a", rekao je Denis Pušilin, samoproglašeni čelnik neovisne republike Donjecka. "Oni neće biti pušteni na slobodu. Bit će razmijenjeni za naše zarobljenike", kazao je on ispred sjedišta službe sigurnosti (SBU) u Slavjansku, uporištu pobunjenika na istoku Ukrajine.

Naoružani separatisti u Slavjansku oteli su u petak autobus s međunarodnim promatračima OESS-a. Otmičari drže skupinu od sedam predstavnika OESS-a i pet pripadnika ukrajinskih oružanih snaga u zgradi Agencije za državnu sigurnost (SBU) u Slavjansku, koji je pod okupacijom proruskih separatista, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen ustvrdila je da su proruski separatisti uhitili i zadržali trinaest promatrača OESS-a. "Još ne znamo pojedinosti, ali se čini da je uhićeno 13 inspektora OESS-a, među kojima je četvero Nijemaca", rekla je u audio poruci ministrica, koja boravi u posjetu Africi i Libanonu, a prenijelo je njezino ministarstvo.

Nova imena na popisu sankcioniranih Rusa

Europska unija sprema se idućih dana dodati nova imena na svoj popis Rusa kojima su nametnute sankcije i održat će izvanredne razgovore u ponedjeljak, rekli su izvori u EU-u.

Čelnici skupine G7 dogovorili su u subotu nametanje dodatnih sankcija Rusiji zbog njezine intervencije u Ukrajini gdje su naoružani proruski separatisti zatočili skupinu međunarodnih promatrača OESS-a i optužili ih da su špijuni NATO-a.

VIDEO Ovako Rusija pokazuje zube na ukrajinskoj granici!

"Sankcije koje će doći s europske strane idućih dana bit će dodavanje novih imena na popis osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje" u EU, rekao je izvor u Europskoj komisiji koji je želio ostati anoniman.

Europska unija, čije članice imaju bliske trgovinske i energetske veze s Rusijom, zasad ne namjerava nametnuti trgovinske i financijske sankcije Moskvi.

Međutim, članice EU-a već su dogovorile imena koji mogu biti brzo dodana na popis na kojemu su zasad 33 osobe.

Visoki diplomati EU-a održat će razgovore u Bruxellesu u ponedjeljak, rekli su izvori u EU. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene