Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Njemačkoj

Angela Merkel zbog koalicije spremna na zakonsku minimalnu plaću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je naslutiti da je spremna prihvatiti zahtjev socijaldemokrata (SPD) za zakonskim određivanjem najniže plaće kako bi osigurala njihov ulazak u koalicijsku vladu, u vrijeme kada pregovori ulaze u završnu fazu.

Angela Merkel je svoje konzervativce počela pripremati na kompromis rekavši u petak navečer na skupu mladeži Kršćanskih demokrata (CDU) da će 8.5 eura po satu koje traži SPD "igrati ulogu" u budućnosti. "To neće biti naša ideja o minimalnoj plaći", rekla je Merkel signalizirajući da njezina stranka najvjerojatnije neće ići protiv prijedloga SPD-a.

SPD je odustao od predizbornog obećanja da će povećati poreze za bogate, ali ne odriče se zahtjeva za definiranjem minimalne plaće. Gotovo pola milijuna članova SPD-a glasat će početkom prosinca o ulasku u koaliciju, što unosi dodatnu neizvjesnost u cijeli proces.

"Sad ste vi na redu, dragi konzervativci", rekao je u subotu predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel na stranačkom skupu u Leipzigu.

Predsjednik kluba zastupnika CDU-a Volker Kauder također je pripremio konzervativce na kompromis rekavši za list Bild am Sonntag da zbog uvođenja minimalne plaće "ne bi smjeli trpiti gospodarski rast i zapošljavanje".

Neki poslovni ljudi zabrinuti su da bi to moglo smanjiti konkurentnost njemačkog gospodarstva.

Kauder smatra da bi bilo mudro postupno uvesti minimalnu plaću u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, gdje su plaće niže a nezaposlenost veća, kako se ne bi ugrozila radna mjesta. No, teško da će to prihvatiti sindikati koji podupiru SPD.

SPD također traži ustupke vezane za dvostruko državljanstvo neeuropskih stanovnika, čemu se konzervativci Angele Merkel dugo protive. To je značajno pitanje za tursku manjinu oko kojega je Merkel, čini se, sada spremna na kompromis. (Hina)

Pročitajte i ovo Njemačka slaže Vladu (Foto: AFP) Njemačka slaže Vladu Angela Merkel predstavila raspodjelu ministarstava Angela Merkel (Foto: AFP) Višemjesečna paraliza Maratonski sastanak: Pao dogovor o velikoj koaliciji u Njemačkoj

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene