Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Stajat ćemo uz Francusku'

Merkel: Napadi u Parizu su napadi na sve nas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako je sinoćnji napadi u Parizu nije samo napad na Francusku nego 'na sve nas'.

Angela Merkel još je jedna u nizu čelnika država koja se obratila javnosti povodom napada u Francuskoj. Kazala je kako sinoćnji niz napada u Parizu ne smatra samo napadima na Francusku, već i napadima ''na sve nas''.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Automobil u kojem su ubijeni sinovi vođe Hamasa - 3 Ubijena i četiri unuka Izrael tvrdi: Amir, Mohamad i Hazem ubijeni su jer su bili borci, a ne zato što su sinovi vođe Hamasa

Ističe kako će Njemačka stajati u Francusku u obrani europskih vrijednosti.

UŽIVO NOĆ KAOSA I STRAHA U PARIZU U nizu terorističkih napada najmanje 120 ubijenih

''Njemačka plače zajedno s francuskim narodom. Moje su misli sa žrtvama'', rekla je Merkel.

Podsjetimo, u sinoćnjim napadim ubijeno je najmanje 120 ljudi u nizu terorističkih napada u Parizu, uključujući pokolj u koncertnoj dvorani Bataclan i samoubilačkoj eksploziji pokraj stadiona Stade de France.

Svijet osuđuje 'podle i neljudske' napade u Parizu

Ujedinjeni narodi, NATO, EU, Rusija i brojne druge zemlje osudile su najsnažnijim riječima terorističke napade u Parizu u kojima je ubijeno oko 140 ljudi.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon događaje u Parizu nazvao je "podlim terorističkim napadima" i zatražio oslobađanje talaca iz koncertne dvorane Bataclan.

"Ban vjeruje da će francuske vlasti učiniti sve što je u njihovoj moći da odgovorne privedu pravdi", poručio je njegov glasnogovornik, dodavši da glavni tajnik šalje najdublju sućut obiteljima žrtava i brz oporavak ranjenima.

Prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Savez stoji uz Francusku i da terorizam nikada neće pobijediti demokraciju.

"Duboko sam šokiran stravičnim teorirističkim napadima diljem Pariza. Moje su misli s obiteljima žrtava, sa svima pogođenima, s cijelim francuskim narodom. Zajedno smo, ujedinjeni u borbi protiv terorizma. Terorizam nikada neće pobijediti demokraciju", poručio je Stoltenberg.

Obama i Putin osudili napad, dali Francuskoj podršku

Rusija osuđuje "gnusne i neljudske napade" i spremna je Francuskoj pružiti svaku pomoć u istrazi, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Predsjednik Vladimir Putin poslao je sućut, podršku i solidarnost francuskom predsjedniku i narodu.

Ovo nije samo napad na Pariz i francuski narod, ovo je napad na cijelo čovječanstvo i univerzalne vrijednosti koje dijelimo, rekao je američki predsjednik Barack Obama.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je duboko šokiran napadima. "Stojimo uz Francusku", poručio je Juncker. Naglasio je da je preneražen i bijesan zbog onoga što Francuska večeras prolazi. "Vjerujem da će vlasti i francuski narod zajedno prevladati ovaj ispit".

Duboko sam šokirana vijestima i slikama koje su nam stigle is Pariza, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Zajedno smo s našom francuskom braćom protiv terorizma", napisao je talijanski premijer Matteo Renzi na twitteru. "Europa, pogođena u srce, odgovorit će na barbarizam", rekao je.

PREDSJEDNIK NA MJESTU NAJKRVAVIJEG NAPADA 'Želio sam doći među ljude i reći im da ćemo biti nemilosrdni'

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da će njegova zemlja pomoći međunarodnoj zajednici u borbi s takvim bezumnim djelima.

Izraze sućuti poslale su i španjolska, belgijska, nizozemska i brazilska vlada.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da njegova zemlja "stoji rame uz rame s Francuskom u borbi protiv teorizma", a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je na "međunarodni konsenzus u borbi protiv terorizma".

Solidarnost s Parižanima izrazio je i njujorški gradonačelnik Bill de Blasio. "Njujorčanima su srca slomljena jer je naš bratski grad Pariz pogođen bezumnim nasiljem. Stojimo uz Parižane u ovom strašnom trenutku", priopćio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene