Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prema novoj biografijii

Monstrum Breivik se ispričao majci što joj je upropastio život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik, koji je odbio pokazati kajanje za ubojstvo 77 ljudi 2011., zagrlio je svoju majku i ispričao joj se što joj je upropastio život prije nego je umrla od raka ove godine, prema novoj biografiji.

"Majka", biografija koja se temelji na razgovorima koje je s Wenche Behring Breivik vodila novinarka Marit Christensen i koja je objavljena u četvrtak, kaže da je ona sebe jednom opisala kao "najtužniju majku" na svijetu koja i mrzi i voli svoga sina.

Nije zamijetila nikakve nagovještaje da priprema napade 22. srpnja 2011. spremajući mu špagete za večeru koji su se ohladili dok je uzalud čekala da se vrati i gledala vijesti o eksploziji bombe i pucnjavi koju je izazvao nepoznati ubojica.

>>
Monstrum Breivik upisao fakultet, evo koji!

Zaplakala je kada joj je policija došla u kuću te noći i rekla da je Anders Breivik kriv za pokolj, podmetnutu bombu u Oslu koja je ubila 8 te pucnjavu na obližnjem otoku u kojem je ubio 69, među njima i mnogo tinejdžera a čija je meta bila laburistička vlada i njezin stranački pomladak.

Breivik, desničarski antiislamist koji sada ima 34 godine, na odsluženju je maksimalne kazne zatvora u Norveškoj od 21 godinu koja se može produžiti dok god se smatra opasnošću za društvo te vjerojatno nikad neće izaći iz zatvora.

Tijekom susreta u zatvoru, stoji u knjizi, zagrlio je majku rukama u lisičinama. "Oprosti što sam ti uništio život", prošaputao je.

Za razliku od toga Breivik nije pokazao ni najmanje sućuti za svoje žrtve i u sudu je rekao kako bi to opet učinio kada bi imao priliku. Njegov otac, umirovljeni norveški diplomat, rekao je nakon ubojstava kako želi da se Anders nikad nije ni rodio.

Na predstavljanju knjige Christiansen je rekla novinarima kako nije jasno što je uzrokovalo da Anders Breivik postane ubojica. Rekla je kako je to vjerojatno mješavina čimbenika uključujući genetiku, obitelj te društvene i političke utjecaje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno Slika nije dostupna Deset godina od masakra u Norveškoj Detonirao je bombu pred premijerovim uredom i ubio osmero ljudi. Bio je to tek početak stravičnog pohoda norveškog krvnika...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene