Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže zaštitu ljudskih prava

Amnesty International traži da EU utječe na Mađarsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija mora se pobrinuti da se novi mađarski ustav i zakoni o medijima usklade s EU-ovim standardima zaštite ljudskih prava, objavio je u ponedjeljak Amnesty International.

Novi ustav koji je stupio na snagu 1. siječnja mogao bi građanima otežati upućivanje žalbe Ustavnome sudu, a diskriminira i LGBTI populaciju u Mađarskoj, a restriktivni medijski zakoni usvojeni krajem 2010. prijete slobodi izražavanja, kaže AI.

'Europska komisija mora temeljitije proučiti mađarski ustav i zakone jer mi strahujemo da bi oni mogli imati teške posljedice za ljudska prava u toj zemlji', rekla je Nicola Duckworth, direktorica programa AI-a za Europu i srednju Aziju. 'Sve zemlje EU-a imaju obvezu poštovati ljudska prava'.

U prosincu 2011. Viviane Reding, europska povjerenica za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo mađarskoj je vladi izrazila zabrinutost zbog nekih dijelova ustava.

No AI strahuje da je analiza Europske komisije previše usmjerena na tehničke nedostatke, a ignorira širi negativni utjecaj i ustava i drugih novih zakona na ljudska prava.

Novi zakon o mađarskome Ustavnom sudu, tvrdi AI, građanima Mađarske otežava pristup pravnome lijeku.

Građani sad moraju imati zastupnika da bi uložili ustavni prigovor, a pravosudne vlasti imaju diskrecijsko pravo kazniti s 1700 eura one koji 'zloupotrijebe pravo na podnošenje tužbe'.

Gay popoulacija mogla bi se suočiti sa širokom diskriminacijom jer novi ustav obitelj definira kao jedinicu 'utemeljenu na braku muškarca i žene, ili linearno krvno srodstvo ili skrbništvo'. 'Ta restriktivna definicija obitelji diskriminira istospolne parove i mogla bi onemogućiti sudove da jednom u budućnosti dopuste proširenje institucije braka i na njih', rekla je Nicola Duckworth.

Središnja kritika zakona o medijima odnosi se na koncentraciju moći nad medijima u Nacionalnome tijelu za medije i infokomunikacije. Organizacije za ljudska prava već su ih napale zbog pristranosti koja bi mogla voditi u "arbitrarnu kontrolu nad procesom izdavanja koncesija".

To je tijelo u prosincu 2011. odlučilo ne dati koncesiju Klubradiju, nezavisnoj radijskoj postaji koja kritizira vladu. Kad mu u veljači istekne koncesija, taj će radio prestati emitirati. 'Jedno jedino vladino tijelo sada ima moć da utiša kritične medije u Mađarskoj, a ta je situacija već počela negativno utjecati na slobodu izražavanja', rekla je Nicola Duckworth. 'Europska komisija mora odmah djelovati kako bi mađarska vlada štitila ljudska prava i poduzela reforme nužne da se zakoni o medijima i novi ustav usklade s EU-ovim propisima'.
 

Pročitajte i ovo Prosvjed protiv Viktora Orbana - 3 Mjesec dana do izbora Tisuće u prosvjedu protiv mađarskog premijera: Skup je vodio čovjek kojeg smatraju prvom prijetnjom Orbanu na nadolazećim izborima Prosvjedi na ulicama Budimpešte Nakon niza skandala Tisuće Mađara na ulicama: Traže bolju zaštitu djece, vodi ih Orbanov kritičar

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene