458177
458177
458177
458177
458177

MUČENJA, SILOVANJA, UBIJANJA Satelitske snimke otkrivaju brutalnu stvarnost Sjeverne Koreje

  • , 24.11.2016., 11:04
  • Autor:
  • komentara

Satelitske snimke otkrile su brutalno širenje radnih logora u Sjevernoj Koreji u kojima su mučenja, silovanja, smaknuća pa i ubojstva djece svakodnevna pojava.

 
 
 
 
Radni logor u Sjevernoj Koreji (Foto: Amnesty International)
Radni logor u Sjevernoj Koreji (Foto: Amnesty International)

Istraga koju je provela organizacija za ljudska prava Amnesty International pokazuje da su u dva radna logora izgrađeni čak i krematoriji u kojima, pretpostavlja se, vlasti pokušavaju sakriti dokaze zločina koji se tamo događaju.

Radni logor u Sjevernoj Koreji (Foto: Amnesty International)Amnesty International satelitske je fotografije kao i izvješće objavio na svojim stranicama. Riječ je o dva kampa - 15, koji je još poznat i kao Yodok te kamp 25, koji su bili obuhvaćeni istragom UN-a 2014. godine o kršenju ljudskih prava. U tom su izvješću dokumentirana silovanja, čedomorstva, mučenja, namjerna izgladnjivanja, prisilni rad te ubijanja oko 120 tisuća muškaraca, žena i djece koji se nalaze u poliitčkim logorima Sjeverne Koreje. Mnogi od njih nisu počinili nikakav zločin, ali su kolektivno kažnjeni zbog "krivnje" nekog od članova njihove obitelji koje režim Kim Jong-una smatra prijetnjom.

Radni logor u Sjevernoj Koreji (Foto: Amnesty International)"Fotografije koje smo analizirali u usporedbi s onima od prije, pokazuju da je infrastruktura radnih logora u dobrom stanju, štoviše da se i dodatno izgradila i toliko je narasla da je vidljiva iz svemira", pojasnio je Micah Farfour, analitičar Amnestyja.

Primjerice, povećan je broj stražarskih mjesta u kampu 25 s 41 na 47, a proširene su i ceste koje vode do kampa. Povećale su se i obradive površine na kojima zatočenici uzgajaju poljoprivredne kulture.

Sjeverna Koreja ne dopušta udrugama za ljudska prava pristup radnim logorima te ometa istrage o počinjenju zločina u njima.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se