450813
450813
450813
450813
450813

'NJEGOVO IME BIT ĆE - NAPADAČ' Amerikanci odabrali naziv za stealth bombarder nove generacije

  • , 21.09.2016., 20:13
  • Autor:
  • komentara

Najnoviji američki strateški stealth bombarder B-21, napokon je dobio ime - Raider.

 
 
 
 
B-21 Raider (Foto: US Air Force)
B-21 Raider (Foto: US Air Force)

Na godišnjoj konferenciji Udruženja američkog ratnog zrakoplovstva, objavljeno je ime za najnoviji američki stealth (nevidljivi) bombarder B-21. Nasljednik čuvenog B-2 bombardera, dobio je ime Raider - po proslavljenoj misiji koju je predvodio zapovjednik zračnih snaga iz Drugog svjetskog rata, general James Doolittle.

Ime za taj bombarder iduće generacije objavio je na spomenutoj konferenciji umirovljeni potpukovnik Richard Cole, koji je i posljednji živući član Doolittleovog tima, koji je izveo iznenadan napad na Tokio i druge gradove u Japanu, kao odgovor za napad na Pearl Harbour.

B-21 će proizvesti tvrtka Northrop Grumman, koji su proizveli i legendarni B-2 Spirit.

U natječaju za imenovanje B-21 sudjelovali su mnogi, a podneseno je čak 4600 prijedloga.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se