Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjeda Edwarda Snowdena

AMERIKA PRESTAJE PRISLUŠKIVATI GRAĐANE Od ponoći telefoniraju bez straha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ponoći ne bi smjelo biti više masovnih prisluškivanja telefona milijuna Amerikanaca. Špijunski program počeo je nedugo nakon terorističkih napada 11. rujna. Zviždač Edward Snowden otkrio je što se sve radi i koliki su razmjeri prisluškivanja.

Završeno je masovno prikupljanje podataka milijuna Amerikanaca. Na izvanrednom zasjedanju Senat nije produžio program, ali ni usvojio reformu za koju se zauzima predsjednik Barack Obama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TEŠKE OPTUŽBE Bijela kuća traži istragu: Je li Obama prisluškivao Trumpa? Slika nije dostupna Predsjednik ne daje dokaz Obamin glasnogovornik o Trumpovim optužbama za prisluškivanje: ''Jednostavno nije istina''

Kontroverzni program provodila je nacionalna sigurnosna agencija, a javnost je za njega saznala zahvaljujući zviždaču Edwardu Snowdenu.

Od ponoći ne bi smjelo biti više masovnih prisluškivanja telefona milijuna Amerikanaca. Špijunski program počeo je nedugo nakon terorističkih napada 11. rujna. Zviždač Edward Snowden otkrio je što se sve radi i koliki su razmjeri prisluškivanja.

'Ne prikupljamo podatke o špijunima, ni o teroristima, cijelo vrijeme prikupljamo podatke o američkim građanima', rekao je Rand Paul, republikanski senator iz Kentuckyja.

Senator i kandidat za nominaciju republikanske stranke na predsjedničkim izborima Rand Paul, blokirao je glasovanje maratonskim govorima. U Senatu se raspravljalo do posljednjeg trenutka, do isteka roka.

'Sada ljudi govore, 'dobro je, ne gledaju nas i ne slušaju nas'. Da su bili nepošteni, shvatilo se tek kad su uhvaćeni. Neprestano su ponavljali :"Ne, ne činimo ovo, mi ne prikupljamo vaše podatke", a prikupljali su. Čelnik obavještajne agencije lagao je američkom narodu, a i dalje radi ovdje. To bi nas trebalo brinuti, trebali bismo izaći na ulice i reći - on mora otići', izjavio je senator Paul.

CIA gotovo cijelo desetljeće pokušavala probiti zaštitu iPhonea i iPada

Postojeći zakon, koji je sada prošlost, trebao bi se zamijeniti novim. Taj novi ima potporu američkog predsjednika Baracka Obame. On predviđa ukidanje masovnog prisluškivanja odnosno prikupljanja podataka, ali agencija bi imala pravo pretraživati podatke telekomunikacijskih kompanija, ovisno o slučaju.

'Prije su govorili da se štiti zemlja, ali ne i privatnost građana. Ovaj zakon sada čini i jedno i drugo. Značajne reforme ograničavaju vladin nadzor, povećavaju transparentost i isto tako veću odgovornost i nadzor rada', kaže Patrick Leahy, demokratski senator iz Vermonta.

Kako jedan zakon nije produljen, a drugi nije donesen, u ovom trenutku američkog špijuniranja razgovora ne bi trebalo biti.

Novi zakon očekuje se u sljedećih nekoliko dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene