Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekršio prisegu

Američki vojnik optužen za izdaju: Kini prodavao osjetljive informacije o nacionalnoj obrani

Ilustracija američkog vojnika koji je prodavao tajne Kini
Ilustracija američkog vojnika koji je prodavao tajne Kini Foto: Afp
Američki vojnik optužen je za prodaju američkih vojnih planova Kini. Riječ je o osjetljivim podatcima koji se odnose na rat u Ukrajini i obranu Tajvana.

Analitičar američke vojske Korbein Schultz uhićen je u četvrtak i optužen za prodaju osjetljivih vojnih tajni Kini. Narednika je u Fort Campbellu uhitio FBI-a, nakon istrage u kojoj su sudjelovale i protuobavještajne službe američke vojske.

Optužen je da mu je plaćeno 42.000 dolara u zamjenu za desetke osjetljivih sigurnosnih zapisa. S odavanjem tajni Schultz je započeo u svibnju 2022. godine. i nastavio do svog uhićenja. Također ga se optužuje za zavjeru dobivanja i otkrivanja informacija o nacionalnoj obrani, izvoz tehničkih podataka u vezi s obrambenim sposobnostima, zavjeru za izvoz vojnih artikala bez licence i podmićivanje javnog službenika, prenos BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija nema kažnjavanja Šifrirani oglasi i predaja na benzinskim postajama: "Kaznili su prodavačicu kolača na tržnici, a na ovome se okreću milijuni eura i nikom ništa"

"Ponašanje navedeno u današnjoj optužnici predstavlja tešku izdaju prisege da ćemo braniti našu zemlju. Umjesto da čuva informacije o nacionalnoj odbrani, optuženik se urotio sa stranim državljaninom da ih proda, potencijalno ugrozivši našu nacionalnu sigurnost", rekla je Larissa Knap iz FBI-jevog odjela za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Povjerljive dokumente Schultz je dostavljao osobi za koju je vjerovao da živi u Hong Kongu. Neke od informacija odnosile su se na visoko naprednoj artiljeriji hipersoničnog naoružanja, studije o budućem razvoju američkih vojnih snaga i dokumenata o vojnoj sposobnosti Kine.

U dokumentima ministarstva pravosuđa za naplatu ne navodi se kineska vlada kao upletena u shemu niti se identificira kontakt koji mu je platio.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pucali na djecu Naoružana banda na motorima upala u školu i odvela više od 280 učenika: To područje kontrolira odcijepljena frakcija Boko Harama

Obavještajni podaci koje je dao uključuju informacije vezane uz rat u Ukrajini i mogućnost osjetljivih američkih vojnih sistema i njihove sposobnosti. Schultz je prodao i osjetljive američke planove s Tajvanom u slučaju da bude napadnut.

Poruke koje je poslao narednik Schultz uključuju onu u kojoj kaže da je "poželio da može biti Jason Bourne", navodi se u optužnici, u vezi s izmišljenim špijunskim likom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene