Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri i pol godine zatvora

Izrael: Bivša vojnikinja osuđena zbog odavanja vojnih tajni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski sud osudio je u nedjelju bivšu vojnikinju na četiri i pol godine zatvora zbog odavanja povjerljivih vojnih dokumenata jednim novinama koje su kasnije pisale o izraelskoj politici ubijanja palestinskih militanata.

Anat Kamm (24) osuđena je u veljači za posjedovanje i odavanje tajnih podataka nakon što je sklopila nagodbu s okružnim sudom u Tel Avivu. Suci su zauzvrat pristali odbaciti ozbiljnije optužbe protiv nje za ugrožavanje državne sigurnosti. Kamm je proglašena krivom za prebacivanje 2.085 vojnih dokumenata na disk dok je služila u vojsci i za kasnije davanje dijela tih informacija novinaru izraelskog dnevnika Haaretza.

Haaretz jer objavio 2008. da su najviši vojni časnici odobrili ubojstva palestinskih militanata, što predstavlja moguće kršenje izraelskih zakona. Tročlano sudsko vijeće izreklo je Kamm 54-mjesečnu kaznu zatvora i dodatnu 18-mjesečnu uvjetnu kaznu, navodi se u sudskim dokumentima. Suci su utvrdili da je njezin motiv bio 'uglavnom ideološki'.

Avigdor Feldman, jedan od odvjetnika Anat Kamm, rekao je da je ona vjerovala da je naišla na dokaze o ratnim zločinima. Kamm, koja je u kućnom pritvoru od kraja 2009., bila je suočena s maksimalnom kaznom od 15 godina zatvora, ali su suci uzeli u obzir da nije ranije kažnjavana i da je surađivala s istražiteljima.

Njezin je slučaj izazvao raspravu u Izraelu o ograničenjima slobode medija u zemlji u kojoj većina muškaraca i žena u dobi od 18 godina mora obavezno služiti u vojsci, a kasnije u pričuvnim snagama, i mnogi dođu u dodir s povjerljivim podacima. (Hina)

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene