452716
452716
452716
452716
452716

"TREĆI SVJETSKI RAT GOTOVO ZAGARANTIRAN" Američki vojni analitičari: "Bit će brz i smrtonosan"

  • , 06.10.2016., 22:33
  • Autor:
  • komentara

Američki vojni zapovjednici otkrili su svoja predviđanja za slučaj velikog konflikta i tvrde da je rat između država u nekom trenutku u budućnosti gotovo sigurna.

 
 
 
 
Nuklearna bomba (Foto: Guliver/Thinkstock)
Nuklearna bomba (Foto: Guliver/Thinkstock)

Umjetna inteligencija i pametno oružje bit će u prvom planu, a neprijatelji će biti suvremene države koje se ponašaju agresivno, piše Daily Mail.

"Konvencionalni sukobi u bližoj budućnosti bit će ekstremno smrtonosni i brzi, a mi ih nećemo moći zaustaviti", rekao je general William Hix na godišnjem panelu o budućnosti vojske u Washingtonu.

''Brzina događaja nadmašit će naše ljudske sposobnosti. Brzina pri kojoj strojevi mogu donositi odluke u budućnosti zahtijevat će nov odnos između čovjeka i strojeva'', dodao je.

Kina i Rusija prikupljaju glomazne konvencionalne vojske koje se sve više baziraju na tehnologiji i tako primoravaju Pentagon da razmišlja i priprema se za "nasilje kakvo vojska SAD nije vidjela još od Koreje'', tvrdi Hix. General Joseph Anderson kaže da se SAD suočava s prijetnjom suvremenih nacionalnih država koje se ponašaju agresivno u militarnom natjecanju.

''Na koga vas to podsjeća? Na Rusiju?'' - upitao je.

''Rat između država u jednom trenutku u budućnosti gotovo je zagarantiran'', smatra general Mark A. Milley. Budući protivnici mogli bi okončati dominaciju SAD-a u zraku, a nova oružja mogla bi spriječiti mornaricu da se uključi u borbu, upozorio je Milley te istaknuo da bi vojska trebala biti spremna i za cyber ratovanje. Osim toga, valja se pripremiti i za djelovanje bez komunikacije koje idu preko satelita i precizne navigacije koju sada uzimaju zdravo za gotovo te i za borbe u složenom urbanom okruženju.

Milley navodu dugu listu fundamentalnih promjena s kojim se suočavaju država i vojska, uključujući i obnovljene prijetnje Rusije, sve veću ekonomsku i vojnu moć Kine, sve veći broj nestabilnih država i klimatske promjene koje bi mogle dovesti do dodatnih nestabilnosti.

''Ako je cilj spriječiti rat, naša vojska i narod moraju biti spremni'', jasan je Milley. Valjat će dizajnirati i oružja budućnosti.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se