Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpuno uništenje

AMERIKANCI IMAJU 'PLAN B' Pametna bomba 'da ti mozak stane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
15 tona teška i 20 metara dugačka pametna bomba, koja je 'da ti mozak stane'...

Propadnu li nuklearni pregovori s Iranom do isteka roka 30. lipnja, Obamina administracija pobrinula se da oni, ili bilo koji drugi budući američki predsjednik, imaju "Plan B" za Iran.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

Ime tog "Plana B" jest "Massive Ordnance Penetrator" ili "MOP", a riječ je o 15 tona teškoj i 20 metara dugačkoj pametnoj bombi, koja je "da ti mozak stane", prema riječima bivšeg dužnosnika Pentagona, koji je o alternativnom rješenju za Iran pričao za Politico, a prenosi Business Insider.

Isti izvor tvrdi da je SAD imao već tri pokusna bombardiranja tom bombom na poligonu u pustinji u Novom Meksiku. Bombu nose isključivo B-2 američki bombarderi. MOP bi trebao biti američki adut u odgovaranju drugih država od toga da krenu u proizvodnju vlastitog nuklearnog naoružanja.

LEGENDA U NASTAJANJU Upoznajte novog nasljednika čuvene 'Crne ptice'

Zasad ne postoje snimke ta tri pokusna bombardiranja, ali se pretpostavlja da radi slično kao i takozvane bombe "razbijačice bunkera", poput BLU-109.

Za razliku od BLU-109, koja nosi oko 250 kilograma eksploziva, MOP u sebi nosi oko 2,5 tone eksploziva te time predstavlja možda i najveće nenuklearno oružje na svijetu trenutno. MOP metu pogađa pri supersoničnoj brzini te može prije dotonacije probiti 20 metara betona ili 65 metara tla.

Ako propadnu pregovori s Iranom, SAD bi ovim bombama imala način kako uništiti nuklearno postrojenje Fordow u Iranu. Politico piše da bi za uništenje tog postrojenja ipak trebalo više MOP-ova, kako bi se probila planina ispod koje se nalazi to postrojenje.

MOP je čini se, kako piše Wall Street Journal i napravljen za takve napade i obično se koristi u parovima. Neimenovani dužnosnici rekli su za WSJ da je razmjer uništenja pri detonaciji MOP bombi bez presedana u svijetu konvencionalnog naoružanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene