Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRLJAVA IGRA

AMERIČKI IZBORI Donosimo niz iznenađenja i prevrata koji su obilježili kampanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birači su imali priliku čuti i vidjeti niz skandala na obje strane, a hoće li neki od njih biti presudan, bit će ubrzo poznato.

Američka predsjednička kampanja ove je godine obilježena iznenađenjima i obratima koji su birače ponekad veselili, katkad ih uznemiravali, a nekad i prilično zbunjivali.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Slika nije dostupna Prvi intervjuu nakon izbora Hillary Clinton: "Trebamo raznijeti Asadove zračne baze"

Sve najnovije informacije o američkim izborima možete pratiti na portalu Dnevnik.hr i Novoj TV. Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton i republikanac Donald Trump bore se za naklonost posljednjih neodlučnih birača u zadnjim danima kampanje koja će ostati zapamćena po nekoliko nesvakidašnjih događaja.

Problem s korištenjem privatnog e-mail servera

Clinton je bila uvjerena da je prijepor oko korištenja privatnog e-mail servera dok je bila državna tajnica završio u lipnju, kad je direktor FBI-a James Comey objavio da protiv nje neće podići optužnicu.

Sve se to promijenilo prošlog petka, samo jedanaest dana prije izbora, kad je Comey iznenadio američku javnost objavivši da su otkriveni novi, potencijalno relevantni mailovi, ali nije iznio nikakve detalje. Iako se još uvijek ne zna kako će to utjecati na rezultate izbora, Trump ponavlja kako su ta otkrića "najveći politički skandal od Watergatea".

Hillary Clinton u ponedjeljak se ponovno ispričala zbog upotrebe privatnog servera. Njezini kritičari smatraju kako je time riskirala da državne tajne dospiju u krive ruke, a ona je priznala da je to bila pogreška i da se kaje.

Trumpova vulgarnost

Trump je i prije primao oštre kritike zbog svojih uvredljivih opaski prema ženama, no snimka objavljena 7. listopada bila je novi, dotad najteži udarac republikanskom kandidatu. Na snimci iz 2005. Trump, koji navodno nije bio svjestan da ga se snima, vulgarnim jezikom opisuje kako na agresivan način pristupa ženama.

"Kad ste zvijezda, one vam to dopuste. Zgrabite ih za međunožje. Možete što god želite", hvalio se Trump. Nakon objave snimke desetak žena optužilo je Trumpa da ih je seksualno napastovao. "On sada tvrdi da ta snimka nije ono što on stvarno jest", rekla je Clinton tijekom debate 9. listopada.

"Ali ja smatram kako je svakome tko ju je čuo jasno da ona predstavlja upravo ono što on jest, jer smo tome svjedočili tijekom cijele njegove kampanje“, naglasila je.

Trump je rekao da je to samo bio muški "razgovor u svlačionici" i demantirao optužbe o seksualnom uznemiravanju, te je zaprijetio kako će nakon izbora tužiti one koje su ga prozvale.

(Ne)plaćanje poreza

Trump, trgovac nekretninama vrijedan milijarde dolara, odbio je objaviti svoju poreznu prijavu, čime je prekinuo četiri desetljeća dugu tradiciju među kandidatima za Bijelu kuću.

Clinton je tijekom debate 26. rujna ponudila objašnjenje zašto njezin protukandidat to ne želi učiniti.

"Možda ne želi da američki narod, svi vi koji večeras ovo gledate, sazna da nije platio centa federalnog poreza", rekla je, a Trump, implicirajući da Clinton govori istinu, kratko je odgovorio da ga to čini "pametnim".

Bolest Hillary Clinton

Trump je često optuživao Clinton da nije dovoljno izdržljiva te je dovodio u pitanje njezino zdravlje nakon što je ona u rujnu iznenada napustila komemoraciju 11. rujna na Ground Zerou u New Yorku.

Ne osjećajući se dobro, bivša državna tajnica napustila je događaj 90 minuta nakon početka. Prolaznik je snimio kako posrće i kako joj dva člana službe sigurnosti pomažu da se popne u vozilo.

Njezini liječnici kasnije su objavili da boluje od upale pluća, te da se mora odmoriti od kampanje.

Trumpove glasače nazvala "šakom jada"

Clinton je izazvala salve kritika nakon što je 9. rujna na dobrotvornoj večeri vrijeđala Trumpove glasače. "Da grubo generaliziram, polovicu Trumpovih pobornika možete svrstati u šaku jada", rekla je.

Republikanci su odmah preuzeli frazu "šaka jada" kako bi dokazali koliki je jaz između Clinton i bjelačke radničke klase. "Uvredljivo", napisao je tada Trump na Twitteru, a Clinton se kasnije ispričala zbog svojeg komentara.

Svađa Trumpa i roditelja ubijenog vojnika

Trump je u srpnju ušao u verbalni sukob s roditeljima američkog vojnika muslimanskog porijekla koji je poginuo 2004. u samoubilačkom napadu u Iraku. U govoru pred Nacionalnom demokratskom konvencijom (DNC) vojnikov otac, pakistanski imigrant Khizr Khan, rekao je da se Trump nije "ničega odrekao za domovinu".

Trump je za ABC News odgovorio kako se odrekao mnogo toga te je na Twitteru napisao kako "ga gospodin Khan, koji ga ne poznaje, iz pakosti napada s pozornice".

Trumpovi komentari i odbijanje da se ispriča, te tvrdnje da Khanova supruga na konvenciji nije govorila jer joj to nije bilo dopušteno, stvorili su metež u republikanskoj stranci. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene