452320
452320
452320
452320
452320

Trump objasnio zašto 18 godina nije plaćao porez

  • , 04.10.2016., 08:41
  • Autor:
  • komentara

Donald Trump na optužbe da 18 godina nije plaćao porez rekao da je briljantno koristio porezne zakone i svoj poslovni instinkt.

 
 
 
 
Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

Republikanski kandidat za Bijelu kuću, Donald Trump, rekao je u ponedjeljak da je "briljantno koristio" američke porezne zakone kako bi smanjio iznos poreza koji mora platiti, te je ustvrdio da mu je to pomoglo da preživi teško razdoblje na tržištu nekretnina, prenose agencije.

"Uspio sam iskoristiti porezne zakone ove zemlje i svoj poslovni instinkt kako bih se izbavio iz nekretninskog nereda ... kad to većina drugih nije uspjela", rekao je Trump na skupu u Pueblu u američkoj saveznoj državi Colorado.

"Legalno sam koristio porezne zakone kako bih pomogao sebi, svojoj tvrtki, svojim dioničarima i svojim zaposlenicima", rekao je Trump, prenosi agencija dpa.

Bio je to prvi Trumpov komentar izvješća New York Timesa koji je u izdanju od subote objavio da je republikanski kandidat na legalan način možda izbjegavao plaćati porez punih 18 godina. Prema dokumentu koji je elektroničkom poštom prošli mjesec poslan jednom od novinara NYT-a, Trump je 1995. u svojoj poreznoj prijavi naveo gubitak od skoro 916 milijuna dolara, što mu je omogućilo neplaćanje poreza 18 godina.

Pitanje plaćanja poreza tog milijardera iz New Yorka je vrlo važno i istovremeno vrlo osjetljivo, tvrdi AFP, dodajući da Trump opetovano odbija objaviti svoju imovinsku karticu, kršeći tako dugu tradiciju američkih predsjedničkih kandidata. Za razliku od njega, njegova suparnica Hillary Clinton to je učinila. "Kakav to genij trebaš biti da u jednoj godini izgubiš skoro milijardu dolara?", upitala se Clinton komentirajući izvješće NYT-a.

Prema pisanju New York Timesa, prijava kolosalnog gubitka od 916 milijuna dolara bila je dovoljna da Trumpu omogući da na sasvim legalan način od svojih prihoda koji su podložni oporezivanju odbije svake godine 50 milijuna dolara tijekom 18 godina, tj. do 2013.

Trumpov politički tabor odmah je objavio priopćenje, ali u njemu ne spominje gubitak od 916 milijuna dolara. U priopćenju stoji da je NYT došao u posjed spomenutog dokumenta na "ilegalan" način, nazvavši NYT "produženom rukom kampanje Hillary Clinton, Demokratske stranke i njihovih posebnih globalnih interesa".

U priopćenju se također dodaje da je Trump "vješt poslovni čovjek" koji poznaje poreznu politiku bolje od bilo koga tko se ikada kandidirao za američkog predsjednika. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se