455244
455244
455244
455244
455244

FBI ponovno istražuje Clinton: "Pokazala je krajnji nemar"; Trump: Ne smijemo dopustiti njene spletke

  • , 28.10.2016., 21:24
  • Autor:
  • komentara

Direktor FBI-ja James Comey obavijestio je američke zastupnike da ponovno otvara istragu o tome kako je vodeća kandidatkinja za Bijelu kuću Hillary Clinton koristila privatnu elektroničku poštu dok je bila državna tajnica, nakon što su otkriveni novi e-mailovi "koji se čine važnima".

 
 
 
 
 
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton (Foto: AFP)

Comey je najavio da će FBI poduzeti "odgovarajuće istražnje radnje" kako bi utvrdio sadrže li novi e-mailovi klasificirane informacije "te procijeniti njihovu važnost za istragu".

Direktor savezne policije to je rekao u pismu predsjednicima nekoliko odbora Kongresa i Senata, koje je u srpnju izvijestio da je istraga FBI-a gotova i da nema dokaza da je Clinton prekršila zakon, ali je pokazala "krajnji nemar".

"Iako FBI ne može odrediti hoće li te informacije biti bitne ili ne i iako ne mogu predvidjeti koliko će trajati taj dodatni posao, držim da je važno da vaša povjerenstva budu upoznata s našim radom", zaključio je Comey.

Republikanski protukandiat Donald Trump odmah je reagirao na te informacije na skupu u Manchesteru, u New Hampshireu.

"Korupcija Hillary Clinton je dosegla neviđene razmjere. Ne možemo dopustiti njezine spletke u Ovalnom uredu", istaknuo je.

State Department objavio je da će surađivati s FBI-em u novoj istrazi. "Spremni smo surađivati ako se to od nas zatraži, ali u ovome trenutku nemamo nikakve nove pojedinosti ili informacije", rekao je glasnogovornik Mark Toner.

Afera je izbila u ožujku 2015., malo prije ulaska demokratske kandidatkinje u kampanju. Zamjereno joj je što je koristila isključiio privatnu elektoničku poštu umjesto vladine tijekom četiri godine dok je Clinton bila na čelu američke diplomacije i time potencijalno ugrozila povjerljive informacije.

Kampanja Hillary Clinton uvjerena da se zaključak FBI-a neće mijenjati

Šef kampanje Hillary Clinton izjavio je u petak kako je "uvjeren" da će FBI ponovno zaključiti da nema razloga za podizanje tužbe protiv bivše državne tajnice u vezi s korištenjem privatne elektroničke pošte.

Direktor FBI James Comey obavijestio je u petak američke zastupnike da ponovno otvara istragu o tome kako je vodeća kandidatkinja za Bijelu kuću koristila privatnu elektroničku poštu dok je bila državna tajnica, nakon što su otkriveni novi e-mailovi "koji se čine važnima".

"Direktor FBI-a mora američkom narodu odmah reći sve pojedinosti o tome što se sada istražuje", rekao je John Podesta. "Uvjereni smo da se zaključci neće razlikovati od onih do kojih je FBI došao u srpnju", istaknuo je.

Comey je u srpnju izvijestio da je istraga FBI-a gotova i da nema dokaza da je Clinton prekršila zakon, ali je pokazala "krajnji nemar".

Bijela kuća objavila je u petak da od FBI-a nije unaprijed dobila nikakvu obavijest o istrazi dodatnih e-mailova.

Glasnogovornik Eric Schultz rekao je novinarima da odluka FBI-a nije utjecala na potporu predsjednika Baracka Obame kandidatkinji Clinton. "Nema ničeg novog što bi promijenilo predsjednikovo mišljenje o državnoj tajnici Clinton", istaknuo je. (Hina)
 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se