455244
455244
455244
455244
455244

FBI ponovno istražuje Clinton: "Pokazala je krajnji nemar"; Trump: Ne smijemo dopustiti njene spletke

  • , 28.10.2016., 21:24
  • Autor:
  • komentara

Direktor FBI-ja James Comey obavijestio je američke zastupnike da ponovno otvara istragu o tome kako je vodeća kandidatkinja za Bijelu kuću Hillary Clinton koristila privatnu elektroničku poštu dok je bila državna tajnica, nakon što su otkriveni novi e-mailovi "koji se čine važnima".

 
 
 
 
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton (Foto: AFP)

Comey je najavio da će FBI poduzeti "odgovarajuće istražnje radnje" kako bi utvrdio sadrže li novi e-mailovi klasificirane informacije "te procijeniti njihovu važnost za istragu".

Direktor savezne policije to je rekao u pismu predsjednicima nekoliko odbora Kongresa i Senata, koje je u srpnju izvijestio da je istraga FBI-a gotova i da nema dokaza da je Clinton prekršila zakon, ali je pokazala "krajnji nemar".

"Iako FBI ne može odrediti hoće li te informacije biti bitne ili ne i iako ne mogu predvidjeti koliko će trajati taj dodatni posao, držim da je važno da vaša povjerenstva budu upoznata s našim radom", zaključio je Comey.

Republikanski protukandiat Donald Trump odmah je reagirao na te informacije na skupu u Manchesteru, u New Hampshireu.

"Korupcija Hillary Clinton je dosegla neviđene razmjere. Ne možemo dopustiti njezine spletke u Ovalnom uredu", istaknuo je.

State Department objavio je da će surađivati s FBI-em u novoj istrazi. "Spremni smo surađivati ako se to od nas zatraži, ali u ovome trenutku nemamo nikakve nove pojedinosti ili informacije", rekao je glasnogovornik Mark Toner.

Afera je izbila u ožujku 2015., malo prije ulaska demokratske kandidatkinje u kampanju. Zamjereno joj je što je koristila isključiio privatnu elektoničku poštu umjesto vladine tijekom četiri godine dok je Clinton bila na čelu američke diplomacije i time potencijalno ugrozila povjerljive informacije.

Kampanja Hillary Clinton uvjerena da se zaključak FBI-a neće mijenjati

Šef kampanje Hillary Clinton izjavio je u petak kako je "uvjeren" da će FBI ponovno zaključiti da nema razloga za podizanje tužbe protiv bivše državne tajnice u vezi s korištenjem privatne elektroničke pošte.

Direktor FBI James Comey obavijestio je u petak američke zastupnike da ponovno otvara istragu o tome kako je vodeća kandidatkinja za Bijelu kuću koristila privatnu elektroničku poštu dok je bila državna tajnica, nakon što su otkriveni novi e-mailovi "koji se čine važnima".

"Direktor FBI-a mora američkom narodu odmah reći sve pojedinosti o tome što se sada istražuje", rekao je John Podesta. "Uvjereni smo da se zaključci neće razlikovati od onih do kojih je FBI došao u srpnju", istaknuo je.

Comey je u srpnju izvijestio da je istraga FBI-a gotova i da nema dokaza da je Clinton prekršila zakon, ali je pokazala "krajnji nemar".

Bijela kuća objavila je u petak da od FBI-a nije unaprijed dobila nikakvu obavijest o istrazi dodatnih e-mailova.

Glasnogovornik Eric Schultz rekao je novinarima da odluka FBI-a nije utjecala na potporu predsjednika Baracka Obame kandidatkinji Clinton. "Nema ničeg novog što bi promijenilo predsjednikovo mišljenje o državnoj tajnici Clinton", istaknuo je. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se