Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat s Islamskom državom

Američki general Iračanima: 'To je vaša stvar, vi ste sami odgovorni za to'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojne akcije koje Sjedinjene Države sada izvode u Iraku imaju više izgleda za uspjeh nego 2003., zbog toga što Amerikanci od početka imaju ulogu potpore mjesnim snagama, ocijenio je u srijedu načelnik glavnog stožera američke vojske, general Martin Dempsey.

"Sada imamo drukčije stajalište", rekao je najviši časnik američke vojske na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu koju je organizirala internetska stranica Defense One.

Pročitajte i ovo Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi Slika nije dostupna Učestale borbe Islamska država u Iraku ponovno jača. "Vrlo su sofisticirani. Oni su sada kao Al-Kaida na steroidima"

"Umjesto zauzimanja zemlje i postupnog osiguravanja tranzicije, rekli smo (Iračanima) odmah u početku, slušajte, to je vaša stvar, vi ste sami odgovorni za to", dodao je.

Martin Dempsey je naveo za primjer događaj koji se zbio u prigodi njegova posjeta Iraku proteklog vikenda. Iračka vojska je zatražila pomoć SAD-a kako bi padobranima spustila opremu 1300 kurdskih vojnika na gori Sindžaru, na sjeveru zemlje. No američki zapovjednik u Bagdadu je znao da Iračani imaju teretni zrakoplov C-130J i pilote uvježbane za takvu zadaću.

SAD: Borba protiv džihadista je na prekretnici

"Zapovjednik na terenu je ukratko rekao: Imate sve što vam je potrebno za tu zadaću, a mi ćemo vam reći kako ćete to izvesti", dodao je.

"Tako smo im samo pokazali kako će postaviti sustav za izvlačenje padobrana", kazao je, ističući veliku razliku u pristupu u odnosu na američku invaziju na Irak 2003. i zauzimanje zemlje.

"Čine što mogu, a mi popunjavamo praznine nastavljajući jačati njihove kapacitete", rekao je Martin Dempsey koji je zapovijedao američkim vojnicima u Iraku u prošlom sukobu.

Predsjednik Barack Obama je početkom mjeseca odobrio slanje još 1500 američkih vojnih savjetnika u Irak radi obučavanja i pomoći iračkoj vojsci, pa i Kurdima, u borbi s organizacijom Islamskom državom (IS), uz zračne napade međunarodne koalicije.

Po riječima najvišeg američkog časnika, iračke snage se sada "puno bolje snalaze" u borbi s džihadistima IS-a. "No još pate od ozbiljnih stukturnih slabosti koje moramo, ponajprije oni, otkloniti".

Uz pomoć koalicije, "mislim da će se ostvariti napredak" sljedećih mjeseci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene