449741
449741
449741
449741
449741

Evo u čemu se Vučić želi natjecati s Hrvatskom

  • , 10.09.2016., 15:17
  • Autor:
  • komentara

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i natjecanje u gospodarskom napretku, a ne u sukobima, uvredama i ružnim riječima.

 
 
 
 
Aleksandar Vučić (FOTO: Srđan Ilić/Pixsell)
Aleksandar Vučić (FOTO: Srđan Ilić/Pixsell)

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s europskim povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom rekao da su loši odnosi u regiji, uključujući odonose Zagreba i Beograda, bili jedna od tema razgovora i ponovio da neće izgovoriti "nijednu lošu i nepristojnu riječ na račun Hrvatske i njezinih građana".

Dodao je da osim u vaterpolu, košarci i drugim sportovima, želi natjecanje dviju država "na ekonomskom, a ne političkom terenu uvreda i ružnih riječi".

Navodeći kako "Srbija dramatično smanjujue svoj deficit u odnosu na Hrvatsku", srbijanski premijer je rekao da bi i on "možda bio nezadovoljan da je situacija obrnuta".

'Srbija ima...'

"Srbija ima stabilne javne financije i najveći suficit u regiji...To je pozitivno natjecanje koje hoćemo, a ne u uvredama i ružnim riječima, da ih u idućih 20 do 30 godina stignemo u ekonomiji. To je jedna pozitivna, natjecateljska atmosfera", poručio je Vučić.

Dodao je da su Hahnu, koji je sudjelovao i na sjednici srbijanske vlade, pojedini ministri iznosili "različita stajališta", različita čak i od njegovog stajališta o odnosima dviju država.

Srbijanski je premijer zahvalio europskom povjereniku za proširenje i susjedsku politiku što "za razliku od nekih drugih iz EU, ne bježi od teških tema i vrućih krumpira u rukama".

Vučić je poručio da će se Srbija dalje ponašati odgovorno jer joj je strateški cilj članstvo u EU, ocijenivši dobrom odluku da ministri i vlada ne reagiraju i ne komentiraju istupe hrvatskih dužnosnika.

'Očekujem bolje odnose i drugačiju vladu'

"Očekujem da će u Hrvatskoj biti drugačija vlada i da ćemo imati bolje odnose", rekao je Vučić, izbjegavši konkretniji odgovor na pitanje o ublažavanju tenzija između Zagreba i Beograda.

Na pitanje očekuje li da EU "izvrši pritisak na Zagreb" i pozove na ponašanje sukladno sa europskim standardima, Vučić je rekao da "ne očekuje".

"Hrvatska je članica EU-a, Srbija nije. Zahvalni smo što imamo gotovo jednak tretman. Naše je da se borimo, da radom pokušamo nešto uraditi, a to hoće li nam nešto pasti s neba, to su gluposti", rekao je Vučić.

Na sjednici vlade kojoj je nazočio Hahn tema je bio i eurointegracijiski proces i obveze Srbije, poglavito u vrlo delikatnom poglavlju 35 koje se odnosi na Kosovo.

Hahn je podupro i ohrabrio nastojanja Srbije da postane članicom EU-a i poručio da nijedna zemlja, bila ona članica EU ili ne, ne bi trebala ometati drugu zemlju da se pridruži Uniji. Pritom je uvjeren da i dalje vrijedi odluka hrvatskog Sabora o potpori Srbiji na europskom putu.

"Ja sam prijatelj Srbije zato što vjerujem u pomirenje i potrebu da se pridonese daljem napretku regije....Moj zadatak nije da provociram, već suprotno", rekao je Hahan, poručivši kako je na putu eurointegracija regiji potreban mir i da EU od vođa u regiji očekuje da vode odgovornu i državničku politiku. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se