Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Al-Sadr Mehdi miliciji naredio odlazak iz Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radikalni šijitski klerik Moqtada al-Sadr naredio je vođama Sadrove Mehdi milicije da napuste Irak te od vlade zatražio da uhite sve "odmetnike" za vrijeme američko-iračke akcije u Bagdadu, izjavio je jučer irački predsjednik Jalal Talabani.

To je kazao nakon što je Irak zatvorio granice prema Iranu i Siriji i nakon što su američke i iračke trupe pojačale akcije u Bagdadu u potrazi za pobunjenicima. Talabani je također rekao kako mu nije poznato gdje se nalazi Al-Sadr. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Britanski sud odobrit će izručenje radikalnog klerika al-Masrija Slika nije dostupna Za otmicu Britanaca u Iraku odgovoran Moqtada al-Sadr?

Prema informacijama američke vojske on je u Iranu, no njegovi pomoćnici taj podatak niječu, tvrdeći da se nalazi u svetom šijitskom gradu Najafu. Dužnosnik iračke vlade tvrdi da je Al-Sadr viđen u Teheranu koji je nakratko posjetio.

"Mislim da je pripadnicima Sadrove Mehdi milicije naređeno da napuste Irak kako bi se olakšala misija snaga sigurnosti", rekao je predsjednik Talabani, dodavši kako Al-Sadr podupire iračko-američku akciju te je vladi dao zeleno svjetlo za uhićenje svih "odmetnika".

On je na konferenciji za novinare također kazao kako je Al-Sadr od članova Mehdi milicije izričito zatražio da napuste zemlju.

Prema nepotvrđenim izvješćima nekoliko je glavnih zapovjednika Mehdi milicije, koje Washington smatra velikom prijetnjom za sigurnost Iraka, napustilo glavni irački grad. Američke i iračke vojne snage u posljednjih su nekoliko mjeseci uhitile više stotina pripadnika Mehdi milicije.

Dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova koji je želio ostati
anoniman za Reuters je rekao kako je zatvaranje četiriju iračkih graničnih prijelaza prema Iranu i dvaju prema Siriji u srijedu, bio učinkovit potez. Iračani su izvijestili kako će granice biti zatvorene 72 sata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene