Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za otmicu Britanaca u Iraku odgovoran Moqtada al-Sadr?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari danas je dao na znanje da bi za otmicu mogli biti odgovorni pripadnici Mehdijeve vojske radikalnog šijitskog vjerskog vođe Moqtade Al-Sadra, a ne skupine bliske al-Qaidi.

Iračke i američke vojne snage nastojale su se mobilizirati kako bi odgovorile na jučerašnju otmicu petorice Britanaca, četiri tjelesna čuvara i jednog savjetnika, u iračkom ministarstvu usred dana iz samog središta grada - zgrade iračkog ministarstva financija, koju je izvela skupina napadača maskiranih u policijske uniforme.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Slika nije dostupna Muqtada al-Sadr (ni)je pobjegao u Teheran

Akcija nepoznatih napadača predstavlja ozbiljan udarac za sigurnosni plan pokrenut sredinom veljače u kojemu je angažirano 8.500 američkih i iračkih vojnika razmještenih u Bagdadu.

Stanovnici ulice Palestina su još u šoku zbog jučerašnjeg događaja, s obzirom da se dogodio usred dana u samome središtu grada, odnosno u službenoj zgradi ministarstva financija.

"Stigla su četiri kamioneta u kojima se dovezlo nekoliko skupina naoružanih muškaraca. Bili su odjeveni u uniforme policijskih specijalaca, vrlo ljubazni. Opkolili su zgradu i okolne dućane", rekao je vlasnik jednog od dućana. "Jedan među njima imao je čin zapovjednika. Ušli su u zgradu, ondje ostali 15 minuta, prethodno zatvorili ulicu za promet te iz zgrade izašli vodeći pet stranaca", ispričao je.

"Svima je zanimljivo mjesto koje su odabrali, a to je blizu Sadr Cityja, područja u kojemu dominiraju šijiti pod kontrolom organizacije Moqtade Al-Sadra, Mehdijeve vojske, vrlo aktivne ovdje", rekao je Zebari. Na pitanje novinara sumnja li na Mahdijevu vojsku, Zebari je odgovorio kako ne vjeruje da su "akciju izveli pripadnici sunitske Al-Qaide. Oni ne bi bili u stanju izvesti ovako sofisticiranu akciju usred Bagdada."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene