Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gadafi se bori za zapad Libije

U krvavim borbama poginulo najmanje 640 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gadafi gubi kontrolu nad većinom zemlje. Uporišta su mu još dijelovi Tripolija, te jedan grad na jugu.

Bori se da uspostavi nadzor nad zapadom. Većina vojske nije više odana pukovniku. Kod Bengazija- - uporišta prosvjednika srušio se borbeni zrakoplov. Posada je odbila bombardirati narod. S prosvjednicima se bore Gadafijeve pristaše i strani plaćenici- iz Afrike i Istočne europe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čekaju potvrdu iz više izvora Talibani: Amerikanci nisu predočili dovoljno dokaza o smrti bin Ladena Slika nije dostupna Budućnost terorizma 'Samo čudo može spasiti Al-Kaidu!'

Prvi put od izbijanja nemira u arapskom svijetu oglasio se Iran. Režim koji za prosvjednike i oporbene čelnike u vlastitoj zemlji traži smrtnu kaznu, pozdravlja kako kažu islamsko buđenje u drugim državama.

>> Piloti protiv Gadafija: Odbili bombardirati Benghazi, srušili avion

>> Bivši ministar: Imam dokaz da je Gadafi izdao naredbu za Lockerbie

U nasilju koje prati pobunu protivrežima libijskog vođe Moamera Gadafija dosad je poginulo najmanje 640 ljudi, od kojih 275 u Tripoliju i 230 u Bengaziju, objavio je Međunarodni savez liga za ljudska prava (FIDH) iz Pariza.

Ta brojka, koja je više nego dvostruko veća od službenih libijskih podataka o 300 poginulih, temelji se na 'vojnim izvorima' za Tripoli i podacima s terena koje je Libijska liga za prava čovjeka prikupila u Bengaziju i nekim drugim lokacijama, rekla je predsjednica FIDH-a Suhair Belhasen Tu nisu ubrojene moguće žrtve u gradu Tobruku, na krajnjem istoku Libije, o kojem FIDH nema pouzdanih podataka.

Al-Kaida osnovala emirat na istoku zemlje?

Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Halid Kaim izjavio je da je al-Kaida u Derni na istoku Libije osnovala emirat na čelu s nekadašnjim zatočenikom iz Guantanama Abdelkarimom Al-Hasadijem.

'Al-Kaida je osnovala emirat u Derni kojem je na čelu bivši zatočenik iz Guantanama Abdelkarim Al-Hasadi', rekao je Kaim na sastanku s veleposlanicima zemalja članica EU, ustvrdivši kako al-kaida u Libiji želi 'talibanski scenarij'.

Kaim je dodao i da Al-Hasadi ima 'pobočnika' u Al-Baidi 'koji se zove Keiralah Barasi i također je pripadnik al-Kaide'. Kazavši kako se u novom emiratu počinje nametati obveza nošenja burke, Kaim je ustvrdio da su islamisti 'smaknulo određeni broj ljudi zato što su odbili surađivati'.

Stanovnici Derne izjavili su novinarima da su informacije o uspostavi emirata netočne, iako su potvrdili da u mjestu ima islamista. (D.Ma./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene