Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obveza obogaćivanja do 20 posto

Ahmadinedžad proglasio zakon o obogaćivanju uranija i ograničenoj suradnji s IAEA-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad proglasio je zakon izglasan u srpnju u parlamentu kojim se traži od vlade da nastavi s obogaćivanjem uranija i ograniči suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), priopćila je službena agencija Irna.

'Vlada ima obvezu nastaviti obogaćivanje na 20 posto', kaže se u zakonu usvojenom 18. srpnja kao odgovor na međunarodne sankcije protiv Irana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sukob sa snagama sigurnosti VIDEO: Iranci prosvjeduju, policija ih rastjeruje suzavcem Slika nije dostupna Skandiraju ime Musavija U Teheranu prosvjed stotine pristaša oporbe

Proizvodnja obogaćenog uranija u središtu je sukoba između Irana i međunarodne zajednice koja smatra da se Teheran želi domoći atomskog oružja dok Iran to negira.

UN je u lipnju ojačao sankcije Iranu, a slijedile su ga Sjedinjene Države i Europska unija u sljedećim tjednima.

Novi zakon traži također od vlade da 'ograniči suradnju s IAEA-om', te da 'nastavi s ulaganjima u različite sektore civilne nuklearne tehnologije kako bi se uspostavila nuklearna neovisnost'.

Također se traži da vlada poduzme mjere protiv zemalja koje provode inspekcije iranskih zrakoplova i brodova ili odbijaju opskrbiti kerozinom iranske civilne zrakoplove. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene