Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako im reći?

Agonija čileanskih rudara: Još ne znaju koliko će dugo ostati u rudniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se borba za živote 33 rudara, zatočenih u urušenom rudniku na sjeveru Čilea.

Kroz maleni otvor dostavljaju im se voda, lijekovi i tekuća hrana, ali i poruke podrške od obitelji. A sami rudari, kako bi očuvali mentalnu stabilnost, pjevaju čileansku himnu. Riječi ljubavi i podrške za 33 čileanskih rudara. Od urušavanja rudnika na sjeveru zemlje prošlo je 19 dana. 'U poruci ih tata pokušava ohrabriti kako bi izdržali', rekla je Dijana Rojas, rođakinja zatočenog rudara.

Pročitajte i ovo Požar u Čileu Vjetar pogoršava situaciju VIDEO Golemi šumski požari u Čileu gutaju sve pred sobom: Najmanje 19 poginulih, više od 200 nestalih Slika nije dostupna 'Dođe mi da se zakopam u rupu' Sjećate se rudara koji su 69 dana proveli pod zemljom? Za to nitko nije kriv!

>> Čileanski rudari traže od predsjednika da ih izvuče iz 'pakla'

Rudari su zatočeni na 700 metara dubine. Spasila ih je prostorija od 50-ak četvornih metara. Preživjeli su zahvaljujući zalogajima tune i pola čaše mlijeka svakih 48 sati. Liječnici pretpostavljaju da je svaki smršavio osam do devet kilograma. 'Jučer smo uspjeli utvrditi kakvo je zdravstveno stanje 33 rudara. Prognoze su obećavajuće i dobre. Nitko od njih nije teže ozlijeđen', rekao je Jamie Manalich, čileanski ministar zdravstva.

Osim papirića s porukama ohrabrenja, rudarima se šalje voda, lijekovi, glukoza, tablete za rehidraciju. Uspostavljen je sustav za komunikaciju. Sa zatočenim rudarima razgovarao je predsjednik Čilea. 'Želim da znate da obećajemo vama i svim Čileancima, da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, pokucat ćemo na sva moguća vrata i tražiti sve raspoložive tehnologije i stručnjake', rekao je Sebaastian Pinera, predsjednik Čilea.

Rudari ne znaju da bi u urušenom rudniku mogli ostati i do četiri mjeseca. Toliko, naime, treba za betoniranje platforme i bušenje paralelnog otvora. Njihove obitelji, spasioci pa i sam predsjednik još razmišljaju na koji način i u kojem trenutku će im to kazati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene