Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fitch dao ocjenu

Srbiji narastao kreditni rejting

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bonitetna agencija Fitch Ratings povisila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti s "B+" na "BB-", uz ocjenu da su "stabilni izgledi" za njegovo dalje poboljšanje, priopćila je u subotu Narodna banka Srbije (NBS).

U ocjeni Fitch Ratingsa navedeno je da su za popravljanje rejtinga zaslužni "bolji makroekonomski pokazatelji, politička stabilnost i stabilnost bankarskog sektora", te posvećenost države procesu reformi i uspješno provedena fiskalna konsolidacija čiji bi rezultat u 2016. trebao biti smanjenje "fiskalnog deficita na tri posto".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij" Novac Kreditni rejting Prvi put u povijesti: Hoće li se Hrvatska iduće godine naći u društvu u kojem nikada dosad nije bila?

"Vanjska neravnoteža nastavlja se smanjivati zahvaljujući snažnom rastu izvoza, dok je visok priljev inozemnih izravnih investicija više nego dovoljan da u cijelosti pokrije deficit tekućeg računa", prenijela je nacionalna banka Srbije.

Ocjena agencije Fitch Ratings je da se, uz visoku razinu inozemnih ulaganja kojima su pridonijele strukturne reforme, popravilo i ukupno poslovno ozračje, te da je bankarski sektor stabilan.

Na popravljanje kreditnog rejtinga utjecali su i formalno otvaranje pregovora s EU-om, efikasnija državna uprava i kvaliteta regulatornog okvira, navedeno je u priopćenju NBS-a o povećanju kreditnog rejtinga Srbije s "B+" na "BB-". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene