Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teroristički napad

Afganistan: Hrvata (33) sumnjiče da nije spriječio pokolj 13 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Novak (33) je zaštitar iz Hrvatske koji već više od petnaest dana sjedi u zatvoru u Kabulu, u Afganistanu. Radio je na osiguranju hotela u trenutku kad se dogodio teroristički napad u kojem je ubijeno 13 osoba, među kojima i djeca.

Prijatelji i obitelj zaštitara Tomislava Novaka tvrde kako je on nevin, no lokalni mediji pišu kako je najveći krivac za teroristički napad nemar zaštitarske tvrtke.

Pročitajte i ovo Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021. Slika nije dostupna Premješten u samnicu Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista

Napad se dogodio 21. ožujka kad je u hotel Serena upala skupina Talibana, koji su u čarapama u hotel unijeli oružje. U napadu koji je potom usljedio, ubili su 13 osoba, među kojima i dvoje djece.

Rasmussen čestitao Afganistancima na demokratskim izborima

Kabulska policija uhitila je nakon napada Šest pripadnika zaštitarske tvrtke Shield, među kojima je i Novak. Kabul Times piše kako su zaštitari uhićeni do okončenja istrage.

Prvih desetak dana pritvora, Novak je uspio kontaktirati obitelj i prijatelje, no posljednjih dana nije se javljao. "Znamo da se dobro držao prvih dana boravka u zatvoru. Rekao je kako spava na kamenom podu te da ima problema s leđima", rekli su za 24sata njegovi prijatelji.

Tvrde da Novak jednostavno služi kao žrtveno janje te da osiguranje hotela uopće nije njegov primarni posao, već da mu je glavni posao onaj tjelohranitelja ili osobnog čuvara.

Od njegove obitelji, oglasio se samo njegov brat i rekao kako je Tomislav sigurno nevin te da kompanija za koju radi ne poduzima ništa kako bi ga oslobodila.

O svemu je obaviješteno hrvatsko veleposlanstvo u Ankari, koje je zaduženo za Afganistan te Ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu. U Ministarstvu su istaknuli kako su u kontaktu s obitelji te kako postupaju u skladu s međunarodnim pravom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene