Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijeni ga i Obama

Afera Petraeus: Panetta ne gubi povjerenje u generala Allena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Leon Panetta izjavio je u srijedu da nije izgubio 'povjerenje' u generala Johna Allena, zapovjednika međunarodnih vojnih snaga u Afganistanu za kojeg se sumnja da je umiješan u skandal što je direktora CIA-e Davida Petraeusa stajao dužnosti.

General Allen "izvrsno radi svoj posao u ISAF-u", u međunarodnim snagama za pomoć sigurnosti u Afganistanu te "i dalje ima moje povjerenje u vođenju naših snaga i nastavku borbe", rekao je Panetta novinarima prigodom posjeta Australiji.

Predsjednik Barack Obama već je poručio preko svog glasnogovornika da ima "visoko mišljenje o generalu" i da "ima povjerenja u generala Allena" čije je imenovanje na istaknuto mjesto glavnog zapovjednika snaga NATO-a (SACEUR) ipak obustavljeno. Riječ je tek o "mjeri opreza", kazao je Panetta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šaputanja na jastuku Generala i šefa CIA-e ljubakanja dovela do optuženičke klupe Slika nije dostupna 'Teška borba' Crne prognoze: 'Rat protiv IS-a mogao bi trajati 30 godina'

>> Stopirano imenovanje zapovjednika NATO-a, upleten je u skandal u CIA-i!

Pentagon je poveo istragu o internetskoj prepisci između Allena i Jill Kelley, žene koja se smatra žrtvom uznemiravanja Petraeusove bivše ljubavnice Paule Broadwell. Otkrića o ljubavnoj vezi Broadwell i Petraeusa prouzročila su ostavku potonjeg. Allen (59) je pak s Kelley razmijenio velik broj "neprimjerenih" elektroničkih poruka, ali odlučno odbija optužbe za preljub.

Skandalima u američkom vojnom vrhu u utorak se pridružio i general William "Kip" Ward, bivši američki zapovjednik za Afriku koji je degradiran i izrečena mu je presuda po kojoj mora vratiti 82.000 dolara iz blagajne Pentagona koje je neovlašteno iskoristio, rekli su dužnosnici ministarstva obrane.

Panetta je "oduzeo čin" bivšem zapovjedniku AFRICOM-a koji "vladi mora vratiti 82.000 dolara", rekao je agenciji France Presse visoki američki dužnosnik ministarstva obrane koji je htio ostati anoniman. General s četiri zvjezdice, najvišim činom u američkoj vojsci, "odlazi u mirovinu s činom general pukovnika (tri zvjezdice)", dodao je drugi visoki dužnosnik.

U izvješću na 99 stranica objavljenom u lipnju glavna vojna inspekcija zamjera generalu Wardu što je u privatne svrhe koristio zrakoplov koji mu je bio na raspolaganju kao glavnom zapovjedniku AFRICOM-a radi odlaska u New York i u Atlantu, da je neopravdano produžavao poslovna putovanja iz privatnih razloga te da je 15 puta bez službenog razloga vodio sa sobom suprugu a da nije vratio pripadajuće troškove.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene