Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog neodazivanja sudu

Afera Patria: Za Walterom Wolfom raspisana tjeralica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za kanadskim biznismenom austrijsko-slovenskog porijekla koji je vlasnik i hrvatske putovnice Walterom Wolfom raspisana je međunarodna tjeralica zbog neodazivanja na suđenje u Sloveniji u sklopu velike afere Patria.

Slovenski odvjetnik Andrej Kac, koji zastupa Waltera Wolfa za kojim je u ponedjeljak izdana međunarodna tjeralica zbog afere Patria, izjavio je u utorak da njegov klijent ne izbjegava suđenje u Sloveniji zbog te afere, nego se na zadnja ročišta nije odazivao jer je bolestan, a u Kanadi gdje živi čeka ga teža operacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Toksična ljubav Završili na sudu: Muškarac (24) i njegova partnerica (43) se potukli u autu, on stisnuo gas... Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put"

"Sudu ćemo podnijeti dodatnu dokumentaciju o opravdanosti izostanka", rekao je Kac.

>> Tri godine zatvora za lobista u procesu u slučaju Patria

Okružni sud u Ljubljani odobrio je međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog protiv Waltera Wolfa (74), jednog od petorice suoptuženih u aferi Patria, koja u Sloveniji još nije doživjela sudski epilog, budući da se Wolf, koji je stalno nastanjen u Kanadi, zadnjih mjeseci nije odazivao na pozive da prisustvuje suđenju.

Kanadski biznismen austrijsko-slovenskog podrijetla, koji uz državljanstva tih država ima i hrvatsku putovnicu, jedan je od suoptuženih u procesu u kojemu tužiteljstvo pokušava dokazati tezu da je finska tvrka Patria posao nabave naoružanih oklopnih transportera za slovensku vojsku 2006. godine osigurala isplatom mita, odnosno nezakonitih provizija slovenskim dužnosnicima. Riječ je o golemom poslu u kojemu je tadašnja slovenska vlada koju je vodio Janez Janša, odnosno komisija ministarstva obrane, kao najpovoljnijeg ponuđača na međunarodnom natječaju izabrala Patriju za nabavu 135 naoružanih oklopnih transportera u vrijednosti 278 milijuna eura.

Jedan od suoptuženih u sudskom postupku, koji se u vezi s tim u Sloveniji vodi od jeseni 2011. godine, je i bivši slovenski premijer Janez Janša. On od samog izbijanja afere tvrdi da s time nema ništa i da je afera bila politički isprovocirana, kako bi se onemogućilo da on i njegova stranka na parlamentarnim izborima 2008. godine osvoje još jedan mandat.

Pokrajinski sud u Beču u petak je poduzetniku Wolfgangu Riedlu, nekadašnjem Wolfovom poslovnom partneru, u paralelnom procesu koji ima mnogo dodirnih točaka s postupkom u Sloveniji, izrekao prvostupanjsku zatvorsku presudu, među ostalim i za "kanaliziranje" nezakonitih provizija Patrije prema osobama u Sloveniji, dok Wolfu osuda u odsutnosti nije bila izrečena.

Sumnja se da je Walter Wolf na svoj račun dobio 2,3 milijuna eura od Riedla kao Patrijina lobista u Austriji za isplatu mita dužnosnicima u Sloveniji, kako bi posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku u jakoj međunarodnoj konkurenciji dobila upravo Patria, što se kasnije i dogodilo, odnosno da je dio tog novca u gotovini u Sloveniji isplaćen kao mito.

Istraga u Austriji pokrenuta nakon velike gotovinske isplate

Austrijska istraga pokrenuta je nakon što je početkom 2007. godine dio tog novca u gotovini Wolf dignuo sa svog računa u jednoj banci u Leibnizu, a tako visoka gotovinska isplata postala je sumnjiva austrijskom policijskom odjelu zaduženom za poslove sprečavanja pranja novca.

U Finskoj je prošle godine završena kriminalistička istraga protiv nekadašnjeg vodstva Patrije, također zbog afera mita radi prodaje Patrijinih vozila u Sloveniji, ali proces na sudu još nije počeo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene