Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završila usmena rasprava u Haagu

Orsat Miljenić: 'Izuzetno sam zadovoljan i ponosan na posao koji je odrađen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon završetka jednomjesečne usmene rasprave u postupku hrvatske tužbe za genocid i srpske protutužbe, ministar pravosuđa izjavio je kako je zadovoljan poslom koji je Hrvatska napravila.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić zadovoljan je poslom koji je Hrvatska napravila na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, gdje je u utorak završila jednomjesečna usmena rasprava u postupku hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije i srpske protutužbe, ali je kritizirao ponašanje Srbije ocijenivši da je u protutužbi otišla u 'povijesne lamentacije'.

Pročitajte i ovo Vlada Srbije, ilustracija Ozbiljno upozorenje Zbog novih srbijanskih čelnika oglasio se alarm za uzbunu: "To je proruska vlada, postoji rizik od sukoba na Balkanu" Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

Hrvatska iznijela zvršnu riječ pred sudom u Haagu

'Izuzetno sam zadovoljan i ponosan na posao koji je odrađen. Ovo je posao koji je započet 1999. godine, na njemu je rađeno 15 godina i naš nastup (na sudu u Haagu) i argumenti koje smo iznijeli zbilja pokazuju da je posao dobro napravljen', izjavio je Miljenić, vezano za završetak usmene rasprave pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), u postupke u kojem je Hrvatska podnijela tužbu protiv Srbije za genocid nad Hrvatima tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995., dok je Srbija podnijela protutužbu protiv Hrvatske za genocid nad srpskim stanovništvom tijekom Oluje 1995.

'Druga strana, Srbija, je nažalost otišla u neke povijesne lamentacije koje ne vode ničemu i ne pridonose ničemu', dodao je Miljenić. Ministar pravosuđa naglasio je kako je prvi i osnovni cilj Hrvatske bio prezentirati ono što se stvarno dogodilo, i za što mi teretimo Srbiju da je napravljeno, a to je 'agresija na Republiku Hrvatsku'.

'Nitko iz Hrvatske nije prešao u Srbiju da bi tamo počinio bilo što, nego je upravo bilo obrnuto. Svi znamo da je Srbija time rukovodila i smatramo kako je ovo bio zadnji forum gdje su se te stvari mogle iznijeti. Očekivanja su, znači, već ispunjena kroz to', kazao je ministar Miljenić. Najavio je da će u utorak ili u srijedu biti objavljeni svi materijali, iskazi, karte i dokumenti na kojima se bazira hrvatska tužba.

Završava rasprava u Haagu: Što će biti glavna teza završne riječi Hrvatske?

'Vidjet ćete što je napravljeno i imat ćemo taj povijesni dio fiksiran na neki način. Evo, to je ono što smo htjeli napraviti', dodao je Miljenić. Lošim je ocjenio pokušaje Srbije da relativizira Međunarodni sud pravde i njegove presude.

'One su takve kakve jesu, sve zemlje ih trebaju prihvatiti. Mi u jednom dijelu možemo biti zadovoljni, ali bi prihvatili i da nismo. To očekujemo od bilo koje druge zemlje, pogotovu zemlje koja se sprema ući u Europsku uniju', kazao je Miljenić. Naglasio je da je za ulazak u EU potrebna suradnja i prihvaćanje odluka međunarodnih sudova, kako osuđujućih tako i oslobađajućih, i nerelativiziranje tribunala.

Na novinarski upit zna li se koliki su troškovi postupka pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, ministar Miljenić je odgovorio kako se troškovi znaju i bit će objavljeni. 'Oni se za sada nisu objavljivali zato što je postupak danas još uvijek u tijeku i navođenje troška i stavki zapravo bi drugoj strani ukazalo ono što se radilo', rekao je. Dodao je kako će se proći procedura "skidanja povjerljivosti" te će troškovi biti objavljeni. Ministar pravosuđa Miljenić je u Splitu lokalnim sudskim i političkim dužnosnicima predstavio prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene